Na povabilo direktorja Uprave uniformirane policije GPU Stanislava Venigerja sta prišla na dvodnevni obisk, ki je trajal od 10. 9. 2002 do 11. 9. 2002, inšpektor Zvezne mejne zaščite ZR Nemčije Udo Burkholder in vodja Referata za mednarodno mejno-policijsko sodelovanje pri Zvezni mejni zaščiti ZR Nemčije dr. Michael Frehse.

Včeraj je nemško delegacijo sprejel generalni direktor policije Marko Pogorevc, ki je goste seznanil z organizacijo slovenske policije, z varnostnimi razmerami, s področjem javnega reda in miru ter prometne varnosti in izpostavil strategijo zmanjševanja ilegalnih migracij čez državno mejo, in sicer predvsem z odločnejšim in intenzivnejšim bojem proti organizatorjem ilegalnih prehodov.


20020910 Pogorevc

Med delovnim pogovorom z vodstvom policije


Generalni direktor slovenske policije je povedal, da slovenska policija zelo dobro sodeluje z vsemi sosednjimi državami. Poudaril je, da bo lahko le skupen boj evropskih držav prinesel uspehe pri preprečevanju ilegalnih migracij. To ne more biti le odgovornost ene same države, ampak mora biti povezovanje in delovanje proti ilegalnim migracijam skupno ter se ob tej priložnosti tudi zahvalil za vso pomoč, ki jo je pri varovanju schengenske meje nudila nemška policija, še posebno v času osamosvajanja in prilagajanja EU.

Med obiskom je inšpektor Zvezne mejne zaščite Udo Burkholder uradno predstavil novo imenovano nemško mejno-policijsko oficirko za zvezo Susanne Förster, glavno policijsko komisarko Zvezne mejne zaščite, ki bo skrbela za izmenjavo informacij na področju preprečevanja ilegalnih migracij ter izkušnje in informacije, s katerimi razpolaga nemška stran, prenašala do slovenskih kolegov kot tudi obratno, poleg tega bo pa delovala tudi svetovalno, in sicer predvsem na področju prilagajanja slovenske policije k schengenskim standardom.


20020911 gostje

ga. Susanne Förster, g. Udo Burkholder in dr. Michael Frehse


"Obisk je imel tri temeljne namene. Prvi je bil uradna predstavitev nove mejno-policijske oficirke za zvezo. Poleg tega sem se želel tudi sam osebno prepričati in seznaniti s kvalifikacijo slovenske policije in z njenimi sposobnostmi na področju nadzora državne meje ter še poglobiti naše dosedanje sodelovanje. Skupaj s slovensko policijo je nemška zvezna mejna zaščita že izvedla dva PHARE twinning projekta za področje nadzora državne meje. Projekta smo zelo uspešno zaključili , za kar smo bili deležni visokih pohval, zato bosta v prihodnosti Nemčija in Slovenija pri skupnem projektu sodelovali s hrvaško policijo in ji pomagali vzpostaviti čim višje standarde na področju nadzora državne meje. Prav Republika Slovenija je prva izmed držav kandidatk za članstvo v EU, ki si je pridobila takšen status," je povedal inšpektor Zvezne mejne zaščite Udo Burkholder ter ob tem dodal, da se bo sodelovanje med slovensko in nemško policijo še nadgrajevalo.

Nemška delegacija je predlagala slovenski strani, da sodeluje pri tako imenovanem projektu centra za vzpostavitev evropske mejne policije. "To smo se odločili zaradi tega, ker slovenski policiji zaupamo, saj svoje delo opravlja zelo dobro. Menim, da bi že sedaj njena vključitev v te aktivnosti lahko doprinesla k boljši kvaliteti dela in tudi k povezovanju na tem področju z avstrijsko in italijansko policijo," je povedal Burkholder.


20020911 minister

S sprejema pri ministru za notranje zadeve dr. Radu Bohincu in državnemu sekretarju Mihi Molanu


Danes, 11. septembra 2002, je nemško delegacijo sprejel tudi minister za notranje zadeve dr. Rado Bohinc in državni sekretar za Policijo Miha Molan. Gostje so si v prostorih Letalske policijske enote na letališču Ljubljana na Brniku ogledali tudi predstavitev Specializirane enote za nadzor državne meje.

 


Besedilo in fotografije: Tadeja Kuhar