Danes, 21. septembra 2001 smo prvič odprli vrata prenovljene Izpostave centra za tujce v Velikem Otoku pri Postojni. Z današnjim dnem smo pričeli tudi z nastanjanjem tujcev v tem objektu.

Ob zaključku prve faze obnove objekta Izpostave centra za tujce je urejen in obnovljen del objekta kot tudi njegove okolice. Urejena je varovalna ograja okoli celotnega kompleksa, čistilna naprava, obnovljena je več kot polovica objekta, s tem pa zagotovljen tudi nemoten sprejem tujcev. Nastanitveni prostori za tujce so obnovljeni v celoti. V tej fazi je zagotovljena nastanitev za do 120 tujcev, ki so v objektu ločeni po kategorijah: ranljive kategorije (ženske, otroci, starejši), oddelek za samske moške in oddelek za strožji policijski nadzor, kjer je še dodatno poskrbljeno za varovanje. Posebej je urejen tudi oddelek za mladoletnike in otroke, kjer je poskrbljeno za njihovo varstvo, igranje in ostalo oskrbo, ki jo potrebujejo otroci.


P9210001

Spalnice so v centru popolnoma prenovljene.


P9210003

Poskrbljeno je tudi za zdravniško pomoč, če jo tujci potrebujejo.


P9210004

Jedilnica v centru je prav tako obnovljena. Postojnsko podjetje, ki pripravlja obroke za nastanjene tujce, hrano tudi pripelje.


Tej obnovitveni fazi sledi še druga, ki bo zaključena do leta 2004. S tem bo tako objekt kot tudi njegova okolica v celoti urejena, kar bo pripomoglo tudi k lepšemu izgledu celotnega okraja. Z odprtjem izpostave v Velikem Otoku imamo v Sloveniji justify za tujce z dvema izpostavama, in sicer v Prosenjakovcih, kjer je možnost nastanitve do 180 tujcev v dveh objektih (Vidonci in Prosenjakovci) in v Velikem Otoku, kjer je lahko nastanjenih do 120 oseb. Policija ima tako skupaj na razpolago 300 ležišč za ilegalne prebežnike.


P9210007

Vsi prostori v Izpostavi centra za tujce v Velikem Otoku izpolnjujejo vsa mednarodna priporočila kot tudi zahteve in standarde inšpekcij.


P9210012

Še posebej je poskrbljeno v oddelku za otroke in mladoletnike, ki imajo svoje prostore za učenje in zabavo.


Pri obnovitvi objekta so bila upoštevana vsa priporočila tako nevladnih organizacij in drugih institucij, ki se ukvarjajo z varstvom človekovih pravic, kot tudi zahteve Republiškega zdravstvenega inšpektorata z vsemi standardi nastanitve. V objektu so zagotovljeni tudi delovni prostori za zaposlene, in sicer za policiste, ki so zadolženi za varovanje objekta in za samo odstranjevanje tujcev iz države, pa tudi za civilno osebje socialni in zdravstveni delavci), ki vsakodnevno skrbijo za sprejem, nastanitev in različne aktivnosti tujcev. S tujci tako hkrati dela več profilov. Z zaposlovanjem na prosta delovna mesta v centru so pričeli že pred več kot letom dni, pri tem pa so iskali predvsem kadre z okoliških krajev. Danes so zasedena že skoraj vsa sistemizirana delovna mesta.

Center si je ogledal tudi generalni direktor policije Marko Pogorevc skupaj s svojim namestnikom dr. Andrejem Anžičem in direktorjem Uprave uniformirane policije Stanislavom Venigerjem ter direktorjem Policijske uprave Postojna Alojzijem Pavličem. Dneva odprtih vrat pa so se poleg krajanov okoliških krajev udeležil tudi župan občine Postojna Josip Bajec s sodelavci.


P9210016

Z obnovitvenimi deli so zadovoljni tako v vodstvu policije kot tudi predstavniki postojnske občine.


Generalni direktor policije, ki dobro pozna razmere tega centra pred obnovitvenimi deli, je izrazil zadovoljstvo predvsem s tem, da so se zagotovili primerni standardi nastanitve in oskrbe tujcev. Med pogovorom z vodstvom izpostave in predstavniki občine Postojna je Pogorevc izrazil tudi zadovoljstvo z dobrim delom policije na področju zatiranja in preprečevanja ilegalnih migracij, saj so se številke na tem področju zelo zmanjšale, kar govori tudi statistika trenutno nastanjenih tujcev v Sloveniji. Trenutno je v Sloveniji nastanjenih 107 tujcev, kar pomeni tretjinsko zasedenost obstoječih ležišč. Generalni direktor je zadovoljen tudi z uspešnim vračanjem tujcev tako sosednjim državam na podlagi mednarodnih sporazumov kot tudi z vračanjem tujcev v njihove matične države.

 

P9210018

Generalni direktor policije si je skupaj s krajani, ki so se udeležili dneva odprtih vrat, ogledal celoten objekt.


Tudi predstavniki postojnske občine so bili z obnovitvenimi deli na objektu vidno zadovoljni. Po zaključenem ogledu centra so pohvalili predstavitev in razlago ter odgovore na vprašanja, ki jim jih je ponudil Jože Konec, vodja Izpostave centra za tujce v Velikem Otoku. Razložil jim je namreč delovni proces v objektu, s katerega je bilo razvidno, da se tujci ne bodo sprehajali po okoliških krajih, kar je krajanom predstavljalo največji problem. Za tujce, ki niso pod strožjim policijskim nadzorom in se lahko prosto gibljejo, je to gibanje še vedno omejeno na območje centra, ki pa je primerno zavarovan. Župan občine se je pozneje v sproščenem pogovoru zavzel za nadaljnje sodelovanje s centrom, predvsem za odprtost centra do krajanov.


P9210019

V centru je v skladu z mednarodnimi standardi poskrbljeno za rekreacijo tujcev, ki začasno prebivajo v Velikem Otoku.


Jože Konec, vodja Izpostave centra za tujce v Velikem Otoku, je prepričan, ni prebivalci, ki so se udeležili današnjega dneva odprtih vrat, pa so se lahko prepričali, da je za varnost okoliških krajev dobro poskrbljeno.


P9210020

Center ima urejenih več skupnih prostorov, ki so namenjeni druženju in zabavi. V njih je tudi veliko knjig in druge literature, večino od teh centru podarijo različne humanitarne organizacije.

 

Besedilo in fotografije: Anita Leskovec Sedmak