Policijska akademija Generalne policijske uprave bo v sodelovanju z Upravo kriminalistične policije in Oddelkom za mednarodno sodelovanje Generalne policijske uprave že osmič zapored organizirala usposabljanje udeležencev Srednjeevropske policijske akademije (SEPA), ki bo letos potekalo od 7. do 11. maja 2001 v Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije v Ankaranu.

Spoštovani uredniki in novinarji!

Vabimo Vas, da se nam pridružite na otvoritvi, v ponedeljek, 7. maja 2001 ob 10.15 uri v Mladinskem zdravilišču in letovišču RK Slovenije, Jadranska 73, Ankaran, kjer bo udeležence pozdravil in nagovoril tudi direktor Uprave kriminalistične policije Dušan Mohorko.

Za dodatne informacije Vam je na voljo g. Vladimir Pocek iz Urada generalnega direktorja policije Generalne policijske uprave, in sicer je med tečajem dosegljiv na številki mobilnega telefona 041/ 755 397.

V okviru SEPE poteka več oblik izobraževanja in usposabljanja. Najpomembnejši izmed njih pa je glavni kriminalistični tečaj, ki je organiziran na temo "Preprečevanja in zatiranja organizirane kriminalitete ter ilegalnih migracij".

Slovenski del tega kriminalističnega tečaja bodo izvedli strokovnjaki in predavatelji Policije in Ministrstva za notranje zadeve, Visoke policijsko-varnostne šole, Urada za preprečevanja pranja denarja ter Vrhovnega državnega tožilstva Republike Slovenije.

Letošnji, že deveti glavni kriminalistični tečaj se je pričel 26. februarja 2001 na Dunaju, zaključil pa se bo 23. maja 2001 v Budimpešti. V tem času bo 25 udeležencev obiskalo vseh osem držav članic: Avstrijo, Madžarsko, Slovaško, Češko, Poljsko, ZR Nemčijo, Švico in Slovenijo. Vsaka država udeleženka v skladu s skupno določenim izobraževalnim programom organizira enotedenski tečaj, posamezne države pa tudi t.i. "skupne tedne".

Tudi letošnjega tečaja SEPA se udeležujejo slovenski kriminalisti, in sicer Ivan Bunič (Urad kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana) in Alojz Kuplen (Urad kriminalistične policije iz Policijske uprave Slovenj Gradec).

Iz Slovenije bodo udeleženci odpotovali v Budimpešto, kjer bodo potekale tudi zaključne prireditve. Med temi je potrebno poudariti podpis "Skupne izjave o sodelovanju v okviru Srednjeevropske policijske akademije," ki jo bodo podpisali notranji ministri držav članic oziroma njihovi zastopniki. Izjava naj bi še dodatno pripomogla h krepitvi mednarodnega policijskega sodelovanja na področju usposabljanja.

Namen usposabljanja je posredovanje, razširjanje in poglabljanje znanj, izkušenj in sposobnosti, ki so potrebne za obvladovanje dela s področja zatiranja kriminalitete ter vzpostavitev medsebojnih stikov za nadaljnje sodelovanje.

Na tečaju udeleženci spoznavajo temeljne ustavne in upravne ureditve, t.i. "policijsko pravo", glavni poudarek pa je na organiziranem kriminalu (pojavne oblike, metode odkrivanja, možnosti zatiranja, izmenjava izkušenj in mnenj). V posameznih državah pa imajo udeleženci tudi možnost neposredne udeležbe pri policijskem delu (delo v kriminalističnih patruljah pri zatiranju prostitucije, nedovoljene trgovine s prepovedanimi drogami, ipd).


Organizacija in delovanje SEPE

Srednjeevropska policijska akademija - SEPA (nemško: MITTELEUROPAISCHE POLIZEIAKADEMIE ali krajše MEPA) je institucija, ki skrbi za izobraževanje in izpopolnjevanje vodstvenih uslužbencev srednjega policijskega menedžmenta, ki imajo ustrezno izobrazbo in večletne delovne izkušnje v tem poklicu.

SEPA ima več ciljev in nalog, med katerimi so najpomembnejše:

  • posredovanje, razširjanje in poglabljanje znanj, izkušenj in sposobnosti, ki so potrebne za obvladovanje mednarodnih policijskih nalog;
  • posredovanje strokovnega znanja na področju pravnih in organizacijskih pogojev, praktičnih možnosti, metod in oblik mednarodnega policijskega sodelovanja v državah udeleženkah;
  • predstavitev družbenega, gospodarskega in političnega ozadja in izkušenj o povezavah med posebno nevarnimi pojavnimi oblikami mednarodne kriminalitete (organizirana kriminaliteta, terorizem, gospodarski kriminaliteta in kriminaliteta zoper okolje);
  • vzpostavitev osebnih stikov in prijateljstev za nebirokratsko in hitro izmenjavo informacij.


Posebna naloga SEPE je tudi njen prispevek k evropskemu integracijskemu prostoru.

Vodstvo akademije (predsedstvo) je mednarodno in predstavlja najvišji forum v organizaciji ter je pristojno je za sprejemanje odločitev (postavlja osnovna načela izobraževanja). Akademija ima še kuratorij, ki je pripravljalni in izvršilni organ - menedžment akademije, pristojen za izvedbo odločitev vodstva. To telo sestavljajo vodje uradov akademije vseh članic - najvišji predstavniki policijskih institucij.

Glede na aktualne potrebe in zmožnosti organizira SEPA tudi specialne tečaje na posebne strokovne teme (npr. za mejno policijo), različne strokovne seminarje, izdaja številne publikacije itd. Več o dejavnostih SEPA lahko dobite tudi na spletni strani: www.mepa.net.

 

Miran Koren
PREDSTAVNIK POLICIJE ZA STIKE Z JAVNOSTMI