V prostorih Galerije na Kotnikovi v Ljubljani je danes g. Hugh Mortimer, veleposlanik Velike Britanije v Sloveniji, direktorju Uprave uniformirane policije Stanislavu Venigerju simbolično predal različno tehnično opremo, ki jo je iz sredstev Akcijskega načrta kot pomoč pri vključevanju Slovenije v Evropsko unijo slovenski policiji namenilo Britansko veleposlaništvo.

Britanski veleposlanik v naši državi je ob tej priložnosti med drugim povedal, da bo imela Slovenija v prihodnje po polnopravnem članstvu v EU velik del zunanje meje Evropske unije in da to za našo državo pomeni velik izziv oziroma zahtevno nalogo. Poleg problematike ilegalnih migracij pa se bo naša država po polnopravnem članstvu v EU soočila še v večji meri tudi z drugimi oblikami kriminalitete kot je tihotapstvo orožja, prepovedanih drog in podobno. "Zelo sem vesel, da smo uspeli zagotoviti materialno-tehnična sredstva za slovensko policijo v okviru akcijskega načrta in ne le zgolj besed. Upam pa tudi, da se bo tudi v prihodnje nadaljevalo dobro sodelovanje s slovensko policijo," je še dodal britanski veleposlanik g. Hugh Mortimer.


mortimer g. Hug Mortimer predaja opremo slovenski policiji

 

predaja


Slovenska policija bo tako svojo opremo za varovanje meje še izpopolnila z novo prenosno računalniško opremo (17 prenosnih računalnikov) in štirimi posebnimi napravami za merjenje izdihanega ogljikovega dioksida, s katerimi se odkriva ilegalne migrante, skrite v zapečatenih prevoznih sredstvih. Za večjo varnost v cestnem prometu pa je britansko veleposlaništvo Sloveniji podarilo več posebej za policijo prirejenih vetrovk in posebnih svetlobnih naprav. Novo opremo bodo mobilne policijske enote uporabljale pri varovanju državne meje in nadzoru prometa, pri odkrivanju ilegalnih migrantov na mejnih prehodih.


jopic


megalite


Direktor Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave g. Stanislav Veniger pa je ob izročitvi opreme povedal, da je nova tehnična oprema za delo na meji vedno dobrodošla in da je imela slovenska policija minulo leto veliko dela z velikim številom prebežnikov, ki so preko Slovenije nadaljevali pot v zahodnoevropske države. Policija je z ukrepi bistveno omejila število prebežnikov preko naše države, tako da Slovenija ne bo več kanal, skozi katerega bodo čez našo državo prehajali prebežniki v druge države. "Zagotavljam, da bo oprema že v nslednjih dneh prišla v roke operativnim delavcem policije in bo uporabljena, za kar je tudi namenjena," je ob tej priložnosti še povedal g. Stanislav Veniger.

 

Besedilo in fotografije: Dean Božnik