Izdelava načrtov varovanja v času srečanja ameriškega in ruskega predsednika se bliža končni fazi. Policija ne bo skrbela le za varovanje obeh predsednikov, temveč se pripravlja tudi na morebitne druge izgrede. Pri pripravah na varovanje sodeluje tudi s kolegi iz Rusije in Združenih držav Amerike ter s policijami nekaterih drugih držav.

Vrhunskemu srečanju bo prilagojen prometni režim na slovenskih cestah. Poti, po katerih bosta potovali ameriška in ruska delegacija, bodo v času njihovega prevoza zaprte za ves promet, na teh cestah in ob njih pa bo prepovedano tudi parkiranje. V tem tednu bo javnost pravočasno obveščena o tem, kje se ne bo smelo puščati avtomobilov, na avtomobile bodo nameščeni opozorilni lističi, tisti avtomobili, ki ne bodo odpeljani, pa bodo odstranjeni s pajki. Določena območja bodo zaprta tudi za zračni promet, kar morajo upoštevati predvsem balonarji, padalci in zmajarji.

Javnost opozarjamo, da bo v tem času lahko prišlo tudi do zastojev na mejnih prehodih, saj morajo policisti zaradi temeljitega zagotavljanja varnosti natančno opravljali svoje delo. Z istim razlogom bodo povečane kontrole prometa tudi v notranjosti države.

 

Miran Koren
Predstavnik policije za stike z javnostmi