Celjski policisti že več let zaznavajo povečano problematiko ilegalne prodaje orožja.

Zbrane informacije so kazale, da orožje izvira iz območja Rogaške Slatine. Policisti so tako že leta 1995 zaradi ilegalne preprodaje vojaškega orožja podali kazensko ovadbo zoper J.S. V drugi polovici lanskega leta pa so zopet dobili informacije o tem, da se J.S. ukvarja z ilegalno prodajo vojaškega orožja. Policijska preiskava, ki še traja, je do sedaj pokazala, da je osumljeni J.S. pri preprodajah orožja sodeloval s hrvaškim državljanom S.B iz območja PU Krapinsko - Zagorska. Osumljenca sta na podlagi ponudbe in predhodnih naročil kupcev, orožje pretihotapila iz območja Hrvaške. Odvisno od naročila je bil to lahko posamezni kos ali pa večja količina. V več primerih je šlo zlasti za vojaško orožje. Kratkocevno orožje sta tihotapila iz Avstrije. Pri tihotapljenju in preprodaji ilegalnega orožja sta osumljenca celotno zadevo organizirala, medtem ko sta za neposredno prodajo in prevoz uporabljala ostale osumljence.

Zaradi nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem so policisti minuli torek (16.10.2001) vzeli prostost in odredili policijsko pridržanje sedmim osebam, ki so doma iz območja Rogaške Slatine. Opravljenih je bilo osem hišnih preiskav, prav tako pa so v obdobju od meseca marca 2001 pa do odvzema prostosti potekale še druge policijske aktivnosti. Zaključne ugotovitve policijske preiskave, ki je bila do sedaj opravljena, kažejo na to, da so se z ilegalno prodajo orožja ukvarjali J.S., S.B - državljan Hrvaške, kot organizatorja prodaje in sostorilci A.K, D.K, F.P in M.Š. Zoper vseh šest osumljencev je bila podana kazenska ovadba. Dosedanje policijske analize kažejo na razloge za sum, da so storilci v tem obdobju tedensko prodali povprečno 3-4 kose orožja.

Do tega trenutka je policistom uspelo dokazati, da so osumljenci od meseca marca pa do odvzema prostosti prodali ali ponujali v prodajo naslednje kose orožja:

  • 4 vojaške avtomatske puške (ena z dušilcem zvoka),
  • 5 prirejenih strelnih naprav v obliki daljinca,
  • 10 kg vojaškega razstreliva TNT,
  • 3 avtomatske pištole znamke UZI z dušilci zvoka,
  • 3 kg plastičnega razstreliva,
  • več detonatorjev z električnim in navadnim prožilom,
  • ostrostrelno puško znamke CZ (vojaška izdelava),
  • polavtomatsko puško magnum z optičnim merilnikom,
  • malokalibersko puško,
  • 2 pištoli,
  • okoli 500 kosov različnega streliva.


Med preiskavo so policisti pri J.S. doma našli še 500 g prepovedanega mamila marihuana, pri osumljencu A.K. pa uplenjena ujeda. Zoper oba osumljenca poteka še preiskava v zvezi suma storitev kaznivega dejanja Krivolova in Neupravičene proizvodnje in prometa z mamili.

Zaradi opisanih preprodaj orožja je bilo zoper osumljence do sedaj podanih devet kazenskih ovadb. Vsi osumljenci, razen M.Š. in D.K., so že bili obravnavani za tovrstna kazniva dejanja, prav tako gre za homogeno skupino, ki je delovala na dokaj zaprtem območju (Rogaška Slatina), kjer so potekale vse primopredaje orožja.

 

Informacijo so pripravili v Uradu kriminalistične policije Policijske uprave Celje.