Kljub številnim opozorilom in posebni tiskovni konferenci, ki je bila pred slabim mesecem v prostorih Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu prav na temo varnosti pešcev v prometu, ugotavljamo, da se v zadnjih dneh povečuje število pešcev, udeleženih v prometnih nesrečah.

Oktobra se je namreč v prometnih nesrečah hudo poškodovalo kar 19 pešcev, v večini primerov so bili v nesrečah le kot udeleženci, pet pa so jih povzročili.

Pred nami je jesen in zima z vsemi svojimi značilnostmi, kot so dolge noči in kratki dnevi. Vse udeležence v cestnem prometu bi želeli ponovno opozoriti, naj dosledno upoštevajo cestno prometne predpise in naj bodo skrajno previdni. Posebej pa želimo opozoriti pešce, naj se predvsem ponoči in pri zmanjšani vidljivosti zavarujejo tako, da nosijo odsevna telesa, trakove in svetlejša oblačila.

Statistične podatke in preventivne nasvete o varnosti pešcev v prometu lahko najdete tudi na spletnih straneh policije, in sicer v rubrikah Sporočila za javnost, Preventiva in Statistika.

 

Miran Koren
Predstavnik policije za stike z javnostmi