Na starem pomolu v Kopru je bila v petek, 26. oktobra 2001, slovesnost ob 10. obletnici odhoda zadnjega vojaka Jugoslovanske ljudske armade iz Slovenije.

castni-gostje


Slovesnosti, na kateri sta bila govornika predsednik države Milan Kučan in župan mestne občine Koper Dino Pucer, so se udeležili pripadniki policije, Slovenske vojske, Združenja Sever, Zveze veteranov vojne za Slovenijo in drugi, ki so leta 1991 sodelovali v vojni za Slovenijo.


zbor2

Predsednik Republike Slovenije Milan Kučan med slavnostnim govorom.


Predsednik države Milan Kučan je povedal, da je v trenutku odhoda zadnjega vojaka Slovenija dokončno in nepreklicno postala suveren gospodar na celotnem ozemlju nove države. Ta odhod je bil redko ali celo edino, vsekakor pa zadnje še razumno dejanje bivše jugoslovanske vojske. Predsednik Kučan se je spomnil na dogodke iz leta 1991, ki so pripeljali do tega, da je Slovenija danes v svetu priznana in spoštovana država.

"To dejstvo je bilo toliko bolj pomembno zato, ker se je zgodilo v občutljivem in sorazmerno negotovem obdobju prizadevanj za mednarodno priznanje Slovenije, ki ni bilo povsem samoumevno, saj sta bili zadržanost evropske in negotovost svetovne politike v tistem času še vedno zelo živi. Popolna notranja suverenost in efektivno izvrševanje oblasti sta bila med odločilnimi pogoji za uveljavitev in mednarodno priznanje nove države. Pred desetimi leti je Slovenija na tem kraju ti zahtevi izpolnila. Na Koprskem, na Primorskem, se je vojna za Slovenijo začela dan prej. Tu se je z odhodom zadnjega vojaka jugoslovanske vojske pred desetimi leti na naših tleh tudi dokončno končala. Od takrat je naša prihodnost v naših rokah," je povedal predsednik Kučan in izrazil upanje, da bo Slovenska vojska prihodnje leto tudi po usposobljenosti na ravni primerni za vojsko države članice Zveze NATO. Sprejem takšne Slovenije v NATO bi pomenil tudi prispevek h krepitvi obrambne sposobnosti in učinkovitosti evroatlantskega varnostnega sistema v celoti, je še dodal predsednik države in opozoril, da je prihodnost države v naših rokah, to pa pomeni predvsem odgovornost.

"Čakajo pa nas še pomembne naloge, ki jih bomo zmogli, če bomo uresničevali in zavarovali nacionalne interese, pri čemer ima pomembno vlogo naš varnostni in obrambni sistem," je zaključil predsednik Kučan.

Župan mestne občine Koper Dino Pucer je v svojem pozdravnem govoru obudil spomine na dogodek, kako smo 26. oktobra 1991 s tesnobo v srcu, ki je trajala nekaj mesecev, gledali za ladjo Galeb, ki je polna vojakov JLA zapuščala koprski pristan. "Navajeni sožitja, multikulturnosti in večnacionalnosti so prebivalci čutili, da leži prav tu, v Kopru, stična točka dveh svetov in da smo pravzaprav mi sami točka, na kateri se naš svet nadaljuje," je povedal koprski župan.


prapor2

Praporščaki med slovesnostjo


V zahvalo za izpeljano akcijo pred desetimi leti sta generalni direktor policije Marko Pogorevc in načelnik generalštaba Slovenske vojske brigadir Ladislav Lipič podelila spominsko plaketo mag. Borisu Žnidariču, tedanjemu pomočniku notranjega ministra in namestniku poveljnika policije, ki je vodil operativno akcijo policije in Teritorialne obrambe, operacijo umika jugoslovanske vojske. "Današnji občutki so zelo prijetni, kajti akcijo smo peljali z zanosom. Verjeli smo v strokovnost policije in zato se je akcija dobro končala. Kljub provokacijam JLA smo ohranili mirno kri. V akciji, ki sem jo vodil, sem imel dobre sodelavce, ki so dorasli svoji nalogi. Vesel sem, da je to nalogo dobila predvsem policija, ki je bila ob koncu vojne za Slovenijo rahlo zanemarjena. Policija je pokazala, da je strokovna služba, ki ima dobro tradicijo, dobro strokovno znanje in odločnost ter ustrezni prag tolerance za tako varnostno tvegane akcije, kot je bil odhod zadnjega vojaka JLA iz Slovenije. Današnje priznanje je zahvala za vse, ki smo v akciji sodelovali, meni pa je v drag spomin," je povedal tedanji vodja akcije mag. Žnidarič.


znidaric

Generalni direktor policije Marko Pogorevc in načelnik generalštaba Slovenske vojske brigadir Ladislav Lipič podelila spominsko plaketo mag. Borisu Žnidariču.

 

V počastitev obletnice sta minister za notranje zadeve dr. Rado Bohinc in minister za obrambo dr. Anton Grizold na koprskem pomolu odkrila spominsko kompozicijo plasti Sonce in jezik zemlje, delo akademskega kiparja Dušana Tršarja - darilo notranjega in obrambnega ministrstva mestu Koper.


kip

Minister za notranje zadeve dr. Rado Bohinc in minister za obrambo dr. Anton Grizold odkrila
spominsko kompozicijo akademskega kiparja Dušana Tršarja.


Konec slovesnosti so oznanili častna salva, ladijske sirene ter prelet helikopterjev policije in slovenske vojske.

Program so kulturno obogatili tudi Orkester policije in Slovenske vojske ter mešani pevski zbor Obala.


orkester

Združeni Orkester policije in Slovenske vojske

 

Besedilo in fotografije: Tadeja Kuhar