Alkoholiziranost udeležencev in prevelika hitrost vožnje sta žal še vedno najpogostejša dejavnika pri prometnih nesrečah z najhujšimi posledicami.

V tem obdobju je problematika alkohola in hitrosti na cestah še bolj pereča: naslednji teden je Martinov vikend, ki ga mnogo ljudi praznuje ob alkoholnih pijačah, bliža pa se že tudi t. i. veseli december. Zato bo policija v teh dneh izvedla vrsto aktivnosti za večjo varnost udeležencev v cestnem prometu.

IMG 6815

Podrobneje jih je danes na Policijski postaji Moste predstavil Robert Sušanj, vodja Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi.


Zvočni posnetek: Robert Sušanj (mp3) 


V okviru medresorske preventivne akcije Alkohol ubija - največkrat nedolžne, ki bo v tem obdobju potekala na območju vse Slovenije in katere nosilec je na podlagi nacionalnega programa prometne varnosti za področje alkohola Ministrstvo za zdravje, se bodo aktivnosti izvajale v dveh delih: okoli Martinovega med 5. in 12. novembrom 2008 in ves december.

nov05 Alkohol01 mMed akcijo bosta Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za promet v medijih objavljala oglase s preventivno vsebino, zdravstveni, tržni in delovni inšpektorji bodo nadzirali spoštovanje Zakona o omejevanju porabe alkohola, fundacija Z glavo na zabavo bo za mlade v mestih po Sloveniji organizirala različne prireditve, v okviru svojih dejavnosti bodo sodelovala tudi druga ministrstva in zavodi.

IMG 6813

Policija, kot je podaril Sušanj, bo na območju celotne države med 7. in 9. novembrom izvedla poostrene nadzore nad psihofizičnim stanjem voznikov. Ti se bodo koordinirano izvajali tudi v sosednjih državah, poleg skupne akcije pa bodo policisti v teh dneh na območjih posameznih policijskih uprav izvedli tudi številne poostrene nadzore na lokalni ravni, in sicer nekatere podnevi, druge zvečer, nekatere pa tudi pozno ponoči ali v zgodnjih jutranjih urah. Na različnih cestnih relacijah bodo policisti med nadzori ugotavljali vožnjo pod vplivom alkohola, mamil in psihoaktivnih zdravil, merili hitrost in ugotavljali druge kršitve cestnoprometnih predpisov.

Predstavnikom medijev je Edo Behlić iz Policijske uprave Ljubljana opisal postopek pridržanja, ogledali pa so si lahko tudi prostore za pridržanje na PP Ljubljana Moste. Policisti morajo namreč pridržati osebe, za katere s preizkusom alkoholiziranosti ugotovijo, da so vozile pod vplivom alkohola in da imajo preseženo stopnjo vsebnosti alkohola v krvi.

Vožnja pod vplivom alkohola je lahko smrtno nevarna. Alkohol namreč najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V organizmu ostane tudi do 12 ur ali več po zaužitju, naslednje jutro po uživanju alkoholnih pijač še vedno nismo popolnoma sposobni za varno vožnjo oziroma je lahko pri preizkusu alkoholiziranosti stopnja koncentracije alkohola še vedno nad dovoljeno.

IMG 6817

Med ogledom prostorov za pridržanje na PP Ljubljana Moste

 

Robert Sušanj je predstavil zaskrbljujoče statistične podatke:

Letos se je do 1. oktobra 2008 na slovenskih cestah zgodilo 16.980 (v istem obdobju lani 23.248) prometnih nesreč, v katerih je umrlo 163 (232) oseb, hudo telesno poškodovanih je bilo 808 (1.027) in lahko telesno poškodovanih 8.396 (11.905) oseb.

V tem obdobju je bilo pod vplivom alkohola 1.883 (2.517) ali 12 % (lani 11.8 %) povzročiteljev prometnih nesreč, ki so povzročili 49 (87) prometnih nesreč s smrtjo udeleženca, 162 (231) prometnih nesreč s hudo telesno poškodbo in 636 (886) prometnih nesreč z lahko telesno poškodbo.

Povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev prometnih nesreč s smrtjo udeleženca je znašala 1,57 (1,63) promila, pri prometnih nesrečah s hudo telesno poškodovanimi osebami 1,42 (1,39) promila in pri prometnih nesrečah z lahko telesno poškodovanimi osebami 1,51 (1,53) promila.

Policija je v tem obdobju odredila 295.234 (288.848) preizkusov alkoholiziranosti. Pri tem je ugotovila, da je pod vplivom alkohola vozilo 17.812 (21176) kršiteljev.

Od tega je bilo v skladu z Zakonom o varnosti cestnega prometa zaradi vožnje pod vplivom alkohola nad določeno količino alkohola v organizmu od 30. aprila 2008 do 30. septembra 2008 pridržanih 4.871 oseb. Zaradi nadaljevanja vožnje pod vplivom alkohola pa je bilo pridržanih 209 (330) oseb. Policija je kršiteljem, ki ponavljajo hujše prekrške, zasegla 575 (293) vozil.

Statistični podatki za isto obdobje lani: med lanskim Martinovim vikendom, tj. od 9. do 11. novembra 2007, se je na slovenskih cestah zgodilo 280 (286 v letu 2006) prometnih nesreč, od tega 89 (101) s telesno poškodovanimi osebami. V teh nesrečah smrtnih žrtev ni bilo (3), je pa bilo 8 (11) oseb hudo in 129 (130) oseb lahko telesno poškodovanih. Alkohol je bil prisoten pri 37 (59) povzročiteljih prometnih nesreč oziroma pri 13,2 % (20,6 %) vseh povzročiteljev. Policisti so odredili 1262 (1105) preizkusov alkoholiziranosti, pri čemer so ugotovili, da je 452 (559) oseb vozilo pod vplivom alkohola, 27 (32) pa je odklonilo preizkus alkoholiziranosti oziroma strokovni pregled zaradi ugotavljanja vožnje pod vplivom alkohola. Policisti so do streznitve pridržali 10 (6) oseb in zasegli 3 (1) vozila.

nov05 Alkohol02 m
Udeležencem v cestnem prometu svetujemo:

  • Ne uživajte alkoholih pijač, če vozite. Vozite le trezni!
  • Če ste uživali alkohol, naj vozi kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali uporabite javna prevozna sredstva.
  • Upoštevajte dejstvo, da alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur in več po zaužitju, kar je odvisno od količine zaužite pijače. Zato na primer celo naslednje jutro po uživanju alkoholnih pijač še vedno nismo sposobni za varno vožnjo oziroma je lahko pri preizkusu alkoholiziranosti stopnja koncentracije alkohola še vedno nad dovoljeno.
  • Pešci naj hodijo po levi strani vozišča povsod, kjer ni pločnikov, ponoči in ob zmanjšani vidljivosti pa naj bodo tudi ustrezno označeni (z odsevnimi telesi, baterijskimi svetilkami).
  • Vozniki enoslednih vozil naj upoštevajo spremenjene vozne razmere (vlažne in ohlajene ceste), saj je oprijem pnevmatik takrat bistveno slabši.
  • Vsi udeleženci naj upoštevajo druga cestnoprometna pravila, še posebej pravila o hitrosti, prednosti, prehitevanju, uporabi varnostnih pasov in mobilnih telefonov ter o varnostni razdalji.

nov05 Alkohol03 m

Še zlasti mladim svetujemo naslednje:

  • Če vozite, se popolnoma odpovejte uživanju alkoholnih pijač, mamil in psihoaktivnih zdravil.
  • Če niste voznik, ne prisedajte v vozila k voznikom, ki so uživali alkoholne pijače.
  • Med vožnjo se ne obotavljajte opozoriti voznikov, ki kršijo cestnoprometne predpise, saj je od njihovega ravnanja odvisna vaša varnost in vaše življenje.

Starši naj bodo pozorni, kje njihovi mladoletni otroci preživljajo svoj prosti čas in s kom se vozijo.

Posebej opozarjamo vse lastnike gostinskih lokalov in organizatorje različnih zabavnih prireditev v veselem decembru, kjer se bodo v tem času prodajale tudi alkoholne pijače, naj spoštujejo določbe Zakona o omejevanju porabe alkohola. Ne točite alkoholnih pijač tistim, ki so že pod vplivom alkohola, mladoletnim, še posebej pa tistim, za katere veste, da bodo zatem sedli v vozila.

 

Vsem želimo varno vožnjo!

In ne pozabite: vožnja pod vplivom alkohola ubija - največkrat nedolžne.