Adil Huselja iz Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi se je med 25. in 30. januarjem 2009 v Iasiju v Romuniji udeležil zadnjega sestanka projektne skupine agencije Frontex, na katerem so za uradno objavo pripravili skupni priročnik za vodnike službenih psov.

imgČlani projektne skupine z Ivano Petrickovo iz agencije Frontex, predstavnikom romunske policije in profesorjem angleškega jezika Ducu Harabagujem ter direktorjem Policijske akademije mejne policije Zaharijem Ivascujem


Skupni priročnik predstavlja začetek bolj poglobljenega sodelovanja na področju operativne uporabe službenih policijskih psov ter na področju usposabljanja in izobraževanja vodnikov službenih psov in drugih policijskih strokovnjakov. Agencija Frontex je namreč potrdila program dela za leto 2009, tako da se bodo aktivnosti na tem področju dela nadaljevale tudi v prihodnje.

imgIasi, tretje največje romunsko mesto, kjer je bil organiziran zadnji sestanek.


Sestanka so se poleg vodje projekta Radu Constantin Antona ter njegove sodelavke Ivane Petrickove udeležili še predstavnik romunske policije in profesor angleškega jezika Ducu Harabagu ter pet članov projektne skupine iz različnih držav, in sicer Gert Janssens iz Belgije, Georgiu Orthodoxos s Cipra, Michael Friisholm iz Danske, Christopher Formosa z Malte ter Reinhrad Mendig iz Nemčije. V projektni skupini so sicer sodelovali predstavniki štiriindvajsetih evropskih držav.

imgMejni prehod Sculeni na romunsko-moldavski meji


Udeleženci so se nazadnje seznanili še z delom na mejnem prehodu Sculeni na romunsko-moldavski meji ter si ogledali območje in objekte mejnega prehoda.

imgAdil Huselja z Gertom Janssensom ob mejni črti, ki poteka po sredini mostu čez reko Prut.


Besedilo in fotografije: Adil Huselja