Študentke in študenti Univerze za III. življenjsko obdobje iz Velenja so 21. maja 2009 obiskali Postajo konjeniške policije Ljubljana v Stožicah, Oddelek za šolanje službenih psov na Gmajnicah in Policijsko akademijo v Tacnu.

dscf1946

Skupinska fotografija pred PKP Ljubljana, skupaj z udeleženci tečaja za policista konjenika


Policija usmerja svoje preventivne in promocijske aktivnosti na celotno populacijo, pri čemer namenja posebno pozornost otrokom, mladostnikom in starejšim občanom. To potrjuje tudi zadnji obisk študentk in študentov Univerze za III. življenjsko obdobje iz Velenja. Goste, med katerimi je bila večina upokojencev, je sprejel Adil Huselja, glavni koordinator za področje dela vodnikov službenih psov in policijske konjenice iz Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi.

Obiskovalci so si najprej ogledali Postajo konjeniške policije Ljubljana, kjer jim je komandir  postaje Cvetko Možina predstavil delo policijske enote in policistov konjenikov. Skupaj s sodelavci jim je razkazal tudi delovne prostore, hlev, kjer so nameščeni službeni konji, vozila in prikolice za prevoz službenih konj ter opremo policistov konjenikov in službenih konj. Gostje so si z zanimanjem ogledali vadbo tečajnikov - kandidatov za policiste konjenike, ki so prikazali osnovne vaje dresurnega jahanja in vodenje službenega konja ob motečih elementih.

dscf1949

Komandir PKP Ljubljana je obiskovalcem razdelil brošuro o delovanju te policijske enote,v spomin pa je prejel knjigo.

dscf1950

 Tečajnika na Lipicancih sta bila v središču pozornosti.


S predstavitvijo področja dela policistov konjenikov so bili gostje zelo zadovoljni, predlagali pa so, da bi službene konje zagotovili tudi na območju Policijske uprave Celje oziroma na Policijski postaji Velenje. Komandir je vsem razdelil brošuro o zgodovini in organizaciji dela te policijske enote.

dscf1954

Gostje so si z velikim zanimanjem ogledali vozila in prikolice za prevoz službenih konj.


Obisk so nadaljevali v Oddelku za šolanje službenih psov na Gmajnicah, kjer skrbijo za vse oblike usposabljanj kandidatov in vodnikov službenih psov ter šolanje psov za opravljanje policijskih nalog. Vodja oddelka Marko Medvešek jim je predstavil organizacijo in sistem dela ter jim razkazal prostore, v katerih so nameščeni službeni psi. Obiskovalci so si ogledali tudi veterinarsko ambulanto, kjer jim je veterinar Rok Pelc podrobneje predstavil to področje dela. Po ogledu razstave foto ? dokumentarnega gradiva v prostorih oddelka, so si ogledali tudi predstavitveni film o šoli oziroma Oddelku za šolanje službenih psov. Navdušenje nad videnim so potrdila tudi številna vprašanja, saj je bilo med obiskovalci kar precej ljubiteljev oziroma lastnikov psov. Vodja oddelka je vsem razdelil zloženko, izdano ob 60. obletnici šolanja službenih psov policije, gostje pa so zaposlenim v oddelku zaželeli še veliko delovnih uspehov pri delu.

dscf1956

Vodja OŠSP Marko Medvešek je sprejel goste in jim predstavil kompleks ter področje dela s službenimi psi.


Na koncu so si velenjski študenti ogledali še kompleks Policijske akademije, kjer so v živahnem vzdušju potekale Policijske igre. Vodja sektorja za varovanje Angel Čibej jim je predstavil okoliščine ustanovitve in delo Policijske akademije v različnih zgodovinskih obdobjih. Predstavil jim je tudi aktualne programe, ki se trenutno izvajajo, ter projekte, v katerih akademija sodeluje z drugimi ministrstvi in državnimi organi ter policijskimi akademijami in agencijami iz drugih evropskih držav.

dscf1963

Sodobna predavalnica in predstavitev Policijske akademije sta navdušili goste iz Velenja.


Po ogledu fotografske razstave in krajšem sprehodu v čudovitem okolju pod Šmarno goro so se poslovili z zelo prijetnimi občutki. Ob slovesu so se zahvalili Adilu Huselji in mu v spomin podarili knjigo o Velenju.