Začele so se že tradicionalne, letos jubilejne 10. policijske igre, ki so največja športna in družabna prireditev v slovenski policiji. Danes, 26. maja 2011, jih je v športnem parku Policijske akademije slavnostno odprl generalni direktor policije Janko Goršek. Vsem tekmovalkam in tekmovalcem, ki jih je letos 642 (od tega 193 predstavnik ženskega spola), je zaželel čim več športnih uspehov in čim manj poškodb, gledalkam in gledalcem pa veliko užitkov pri spremljanju posameznih disciplin.

 MG 7061

_MG_7047

Zvočni posnetek nagovora generalnega direktorja policije in predsednika glavnega organizacijskega odbora 10. policijskih iger Janka Gorška (mp3) 

Nagovor 

 
Na prizorišču se je po abecednem vrstnem redu razporedilo 22 ekip. Poleg ekip policijskih uprav in notranjih organizacijskih enot Generalne policijske uprave letos drugič tudi ekipa Ministrstva za notranje zadeve, prvič pa ekipe IPA Slovenije, Združenja Sever in Zveze klubov Maksa Perca.

*****

Ekipa PU Celje z 42 člani, ki jo vodi Danilo Kocbek, je na lanskih igrah osvojila 5. mesto. Naslednja je ekipa PU Koper s 53 člani, ki jo vodi Silvo Nemanič. Lani je ekipa osvojila 3. mesto. Ekipo PU Kranj z 32 člani vodi Denis Čemažar. Lani je osvojila 14. mesto. Pod vodstvom Dejana Kinka bo tekmovala ekipa PU Krško z 51 člani, ki je lani osvojila 4. mesto. Naslednja – tudi letos najštevilčnejša – je ekipa PU Ljubljana z 61 člani, ki jo vodi Nermin Isić. Lani je osvojila 2. mesto. Ekipa PU Maribor je lani osvojila 8. mesto. Šteje 59 članov, ki jih vodi Bojan Ferk. Ekipa PU Murska Sobota je lani osvojila 6. mesto; letos šteje 45 članov, vodi pa jo Zoran Kosi. Ekipo PU Nova Gorica vodi Simon Justin. V ekipi je 20 članov; lani so osvojili 15. mesto. 44-člansko ekipo PU Novo mesto vodi Sandi Perhavec in lani je osvojila 9. mesto. Ekipo PU Postojna vodi Zdravko Kovač. Lani je osvojila 11. mesto. Letošnjo ekipo sestavlja 14 članov. Peter Pungartnik vodi ekipo PU Slovenj Gradec, ki se je na prejšnjih policijskih igrah povzpela za šest mest višje in osvojila 13. mesto. Šteje 29 članov.  

Ekipo Operativno-komunikacijskega centra Uprava za policijske specialnosti, ki šteje 14 članov, vodi Damir Grgasovič. Lani so osvojili 17. mesto. Ekipa Policijske akademije šteje 24 članov in je lani osvojila 7. mesto. Vodi jo Zlatko Pincolič. Specialna enota UPS je lani postala absolutni zmagovalec. Letošnjo ekipo vodi Roman Hiti, šteje pa 33 članov. Ekipa Uprave kriminalistične policije je pod vodstvom Francija Kregarja. Šteje 35 članov, lani je osvojila 12. mesto. Ekipo Urada za informatiko in telekomunikacijo vodi Matej Sironič. Šteje 14 članov. Lani so osvojili 19. mesto. Naslednja je ekipa Uprave uniformirane policije, ki jo sestavlja 9 članov. Lani je osvojila 16. mesto. Vodi jo Miha Burilov. Ekipa Centra za varnost in zaščito UPS šteje 36 članov, vodi pa jo Igor Naraglav. Lani je osvojila 10. mesto.

Tekmovanj se drugič udeležuje tudi 12-članska ekipa Ministrstva za notranje zadeve pod vodstvom Martina Povšeta.

Letos prvič tekmujejo tudi 6-članska ekipa IPA Slovenije pod vodstvom Gorana Grgasoviča, 8-članska ekipa Zveze klubov Maksa Perca pod vodstvom Zorana Stankovića in 4-članska ekipa Združenja Sever pod vodstvom Davida Radivoja.

*****


Tekmovalke in tekmovalci  se v Tacnu merijo v judu, samoobrambi (prikazovanju tehnik) in praktičnem postopku, torej panogah, katerih znanje je pri vsakodnevnem opravljanju policijskih nalog zelo koristno in uporabno. Ob tem so se danes začela tudi tekmovanja v šahu in nogometu.

Del tekmovanj poteka tudi v Vadbenem centru Gotenica. Danes se merijo v policijskem situacijsko-taktičnem streljanju.

Že danes se bodo svečano podelila priznanja najboljšim tekmovalcem disciplin prvega tekmovalne dne, tj. najboljšim v judu, samoobrambi (prikazovanju tehnik), praktičnem postopku in šahu (ekipno) ter policijskem situacijsko-taktičnem streljanju. Podelitev bo ob 17. uri na rokometnem igrišču v Tacnu.