Devet policistov potapljačev Specialne enote se je od 22. do 30. junija 2009 udeležilo osemdnevnega strokovnega usposabljanja v potapljaškem centru hrvaške specialne policije na Malem Lošinju.

Pod vodstvom Matjaža Tomšiča so policisti na usposabljanju obnovili staro in pridobili dodatno teoretično in praktično znanje, potrebno za najzahtevnejša varnostna posredovanja pri potapljanju v odprtih vodah.

izplutje

Odhod na lokacijo

priprave

Priprave


Potapljaški inštruktorji iz hrvaške specialne policije so usposabljanje izvedli v širši okolici Lošinja ter ob otokih Unije, Srakane, Zabodaski, Premuda in Susak.

potop1

potop2

Dekompresijski postanek


Potapljači soopravili štirinajst potopov v izjemno zahtevnih okoliščinah, kot so večje globine in močan morski tok. Vadili smo pregled razgibanega dna v strelcih, pregled potopljenih objektov (ladij) in gibanje posameznika in skupine v močnem toku.

pregled dna

Pregled dna


Štirje policisti so pod vodstvom vodje potapljaškega centra Damirja Bankoviča v tem času opravili tečaj za potapljača druge stopnje po programu mednarodno priznane potapljaške organizacije SSI (Scuba Schools International).

vaja

Vaja menjave opreme


Takšna usposabljanja so izjemno pomembna za usposobljenost policistov potapljačev Specialne enote, saj so možnosti zanje v slovenskih akvatorijih omejene, poleg tega pa omogočajo tudi izmenjavo izkušenj. Udeleženci so pridobili ogromno novega znanja za ravnanje v kriznih situacijah pod vodo ter pri pripravah na potop v oteženih razmerah na odprtem morju.