Leta 1970 je Mednarodna zveza slepih 15. oktober razglasila za mednarodni dan bele palice. Ob tem dnevu bomo tudi v policiji pripravili preventivne aktivnosti za večjo varnost slepih in slabovidnih oseb.

Bela palica je pripomoček, ki simbolizira osebno neodvisnost slepe ali slabovidne osebe in je hkrati opozorilo drugim, da njen uporabnik ne vidi in ima zato posebne potrebe in pravice. Vsako leto se ob dnevu bele palice običajno zvrstijo številne dejavnosti, ki jih zlasti na lokalni ravni organizirajo občinska društva slepih in slabovidnih. Letos bo pri tem sodelovala tudi policija. Skupaj z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije smo namreč pripravili preventivni projekt Z roko v roki skupaj za varnost slepih in slabovidnih, s katerim bomo slepim in slabovidnim skušali pomagati pri različnih ovirah in težavah, s katerimi se srečujejo na področju varnosti.

V okviru tega projekta bodo policijske postaje  na svojem območju slepe in slabovidne osebe osveščale o samozaščitnem ravnanju in drugi varnostni problematiki. V ta namen smo pripravili tudi zloženko, v kateri so različni varnostni nasveti. Korist je obojestranska, saj policisti tako bolje spoznajo osebe z okvarami vida, te pa se počutijo bolj varne in se lažje vključijo v svoje okolje.

Projekt Z roko v roki skupaj za varnost slepih in slabovidnih je bil na državni ravni ocenjen kot primer dobre prakse, najprej pa so ga začeli izvajati v Policijski upravi Nova Gorica. V okviru projekta z nasveti in priporočili slepe in slabovidne seznanjamo, kako se lahko na najbolj učinkovit način izognejo različnim nevarnim situacijam, hkrati pa si lahko med seboj izmenjamo tudi različne informacije. Slepi in slabovidni morajo čim več vedeti o pristojnostih policije in veljavni zakonodaji s tega področja. Po drugi strani pa morajo biti tudi policisti čim bolje seznanjeni s problematiko, s katero se slepi in slabovidni vsakodnevno srečujejo. Poznavanje problematike s strani policistov in poznavanje pristojnosti s strani slepih in slabovidnih je zelo pomembno, saj se lahko tako izognemo marsikateremu nesporazumu, nezadovoljstvo in napakam.

 

V okviru projekta bodo za mednarodni dan bele palice policijske uprave po vsej Sloveniji skupaj z občinskimi društvi izvajale različne aktivnosti:

Tako bodo na Policijski upravi Novo mesto ob mednarodnem dnevu bele palice na obisk povabili člane Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Novo mesto, ki deluje na območju 18 občin Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Na policijski upravi si bodo danes, 13. oktobra 2011, ogledali prostore, se pogovorili s policisti operativno-komunikacijskega centra, na platoju jim bodo policisti predstavili merilnike hitrosti, vodnik službenega psa pa bo s psom prikazal vajo poslušnosti. V sejni sobi bo kriminalistka v krajšem predavanju predstavila samozaščitno ravnanje, policijski inšpektor pa bo spregovoril o varni udeležbi v prometu.

Ob 12.30 bodo v avli Policijske uprave Novo mesto odprli razstavo slikarskih del z naslovom Z roko v roki, ki sta jo pripravili dve članici društva slepih in slabovidnih.

* * *

Na območju Policijske uprave Nova Gorica bodo skupaj z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica pripravili preventivno akcijo Dan mobilnosti, ki bo potekala v dneh, ko se obeležuje mednarodni dan bele palice.

Vodja policijskega okoliša novogoriške policijske postaje bo v petek, 14. oktobra 2011, ob 9. uri izpred Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica v Ulici Gradnikovih brigad 33 v Novi Gorici skupaj s slepimi in slabovidnimi prehodil varne poti v Novi Gorici, pot pa bodo zaključili na Mestni občini Nova Gorica predvidoma ob 11. uri, kjer jih bo v tamkajšnjih prostorih sprejel novogoriški župan Matej Arčon.

Policijska postaja Ajdovščina bo aktivnosti ob mednarodnem dnevu bele palice pripravila v ponedeljek, 17. oktobra 2011. Vodja policijskega okoliša bo ob 8. uri z glavne avtobusne postaje Ajdovščina skupaj s slepimi in slabovidnimi osebami prehodili varne poti v Ajdovščina, pot pa zaključil na Občini Ajdovščina, kjer jih bo ob 10. uri sprejel župan Marjan Poljšak.

Preventivne aktivnosti bodo pripravili tudi policisti Policijske postaje Bovec, in sicer v torek, 18. oktobra 2011. Vodja policijskega okoliša bo ob 9. uri s tržnice v Kobaridu skupaj s slepimi in slabovidnimi prehodil varne poti v Kobaridu, pot pa zaključil na Občini Kobarid ob 11. uri, kjer bo vse udeležence sprejela županja Darja Hauptman.

Policisti Policijske postaje Idrija pa bodo mednarodni dan bele palice s preventivnimi aktivnostmi obeležili v četrtek, 20. oktobra 2011. Vodja policijskega okoliša bo ob 9. uri izpred Centra za socialno delo v Idriji slepe in slabovidne osebe popeljal po varnih poteh v Idriji. Pot bodo skupaj zaključili v Občini Idrija predvidoma ob 11. uri, kjer jih bo sprejel župan Bojan Sever.

* * *

Tudi na Policijski upravi Kranj bodo pripravili akcijo Dan mobilnosti. Osrednja aktivnost Policijske uprave Kranj in Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Kranj bo ob sodelovanju s Policijsko postajo Kranj in Mestno občino Kranj potekala v petek, 14. oktobra 2011. Ob 12. uri se bodo člani Društva slepih in slabovidnih, kranjski policisti ter predstavniki Mestne občine Kranj zbrali pred grafično maketo mesta Kranj, pred zgradbo Občine Kranj, nato pa skupaj nadaljevali pot do Pungarta. Na skupnem pohodu bodo policisti posebno pozornost namenili predstavitvi varnih pešpoti ter oviram, ki predstavljajo nevarnost ali otežujejo gibanje slepih in slabovidnih.

 

Vljudno vabljeni!