Odslej lahko podate tudi anonimno e-prijavo kršitev ali kaznivih dejanj s področja ekstremnega nasilja in organizirane kriminalitete.

Že obstoječim obrazcem za podajanje anonimnih e-prijav se zdaj pridružujeta možnosti prijav ekstremnega nasilja in organizirane kriminalitete. Javnost želimo na ta način spodbuditi k sodelovanju in tako še povečati učinkovitost zbiranja informacij.

Uporabniki lahko preko anonimnih e-prijav na preprost način oddate elektronsko prijavo kršitev ali kaznivih dejanj in različnih nepravilnosti, ki jih zaznate. Pri tem vam zagotavljamo popolno anonimnost. To pomeni, da vam ni treba napisati svojih osebnih podatkov in ti tudi niso razkriti (IP številka računalnika, s katerega je bila poslana prijava, ni vidna). V primeru, ko želite, da bi se na vas tudi osebno obrnili, pa lahko navedete svoje kontaktne podatke. Prav tako uporabnik ne potrebuje digitalnega certifikata, omogočeno pa je pripenjanje prilog.

BANNER

banner-final

Med ekstremno nasilje štejemo izsiljevanje, nasilništvo, terorizem, nezakonit promet z orožjem in kakršno koli spodbujanje nestrpnosti ali sovraštva. Organizirana kriminaliteta pa vsebuje kazniva dejanja, kot so tihotapstvo, preprodaja ali izdelava prepovedanih drog, orožja in eksplozivov, ilegalne migracije, ponarejanje denarja ipd. Tudi če niste prepričani, ali gre za tovrstno kaznivo dejanje, nam lahko popolnoma anonimno posredujete informacije o njem in nam tako pomagate zagotavljati večjo varnost v državi. Vse prispele informacije bomo pregledali in ukrepali v skladu s svojimi pooblastili.

Prebivalce naše države, uporabnike spleta, pozivamo, da nam pomagate  pri preiskovanju in odkrivanju kaznivih dejanj, kršitev in različnih nepravilnosti. Če veste zanje, jih prijavite. Pri tem navedite vsaj nekaj osnovnih podatkov, ki jih potrebujemo za strokoven odziv, in sicer kaj, kdaj in kje se je zgodilo. Vsako prijavo bomo preučili in ustrezno ukrepali glede na podane znake kaznivega dejanja ali kršitve.

Paket storitev anonimnih e-prijav je objavljen na državnem portalu e-uprava in na spletnih straneh notranjega ministrstva oziroma policije, kjer lahko kadarkoli podate prijavo. Vendar pa storitev e-prijave ni namenjena obveščanju o nujnih dogodkih! Nujne prijave, ki zahtevajo takojšnje posredovanje policije, zato sporočite na interventno številko policije 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200.