Na današnji novinarski konferenci je generalni direktor policije Janko Goršek najprej predstavil stanje na področju uporabe zaščitnih sredstev v policiji. Povedal je, da v sklopu zaščitne opreme policija kupuje neprebojna oblačila, čelade, ščite in neprebojne zavese, ščitnike za različne dele telesa, zaščitne maske in gasilne aparate.

V obdobju od 2005 do 2009 smo za to namenili skupno 2,7 milijonov evrov, od tega samo v letu 2009 milijon.

leto              v €
2005        294.940
2006        313.835
2007        180.853
2008        869.093
2009      1.000.000

skupaj   2.658.721


Povedal je tudi, da je analiza stanja neprebojnih jopičev v policiji pokazala, da je policija v letu 2006 imela zelo veliko število jopičev starih deset in več let. Zaradi zavedanja problematike v zvezi zagotavljanja zaščitnih sredstev se neprebojni jopiči intenzivneje nabavljajo glede na razpoložljiva proračunska sredstva.

Tako je bilo v letu 2007 nabavljeno 250 neprebojnih jopičev, ki so bili razdeljeni policijskim upravam za potrebe Posebne policijske enote za nadomeščanje starih, ki so bili prerazporejeni na organizacijske enote po policijskih upravah. Prav tako je bilo iz naslova schengenskih sredstev v letu 2007 kupljeno 385 neprebojnih srajc, ki so bile razdeljene schengenskim enotam po policijskih upravah.

V letu 2008 in v začetku leta 2009 je bilo dobavljenih 70 neprebojnih jopičev za potrebe Specialne enote, 370 neprebojnih jopičev za Posebno policijsko enoto ter 190 neprebojnih srajc.

IMG 1244

IMG 1373

Izdelano je tudi že polletno poročilo glede uporabe prisilnih sredstev in napadov na policiste

Rezultate polletnega poročila je predstavil Robert Ferenc iz Uprave uniformirane policije: "Število uporabljenih prisilnih sredstev se je v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšalo za približno šest odstotkov, število primerov, ko so bila uporabljena, se je zmanjšalo za skoraj deset odstotkov, število oseb, zoper katere so bila prisilna sredstva uporabljena, pa se je zmanjšalo za dobrih deset odstotkov. Povečalo pa se je število kaznivih dejanj preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi in napadov na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti.

Policisti so največkrat uporabili sredstva za vklepanje in vezanje in fizično silo, medtem ko so bila druga prisilna sredstva številno manjkrat uporabljena. Strelnega orožja ali opozorilnega strela v tem obdobju policisti niso uporabili. Največ prisilnih sredstev so policisti uporabili pri vzpostavljanju javnega reda in miru in zagotavljanju prometne varnosti.

IMG_1091 IMG 1093 IMG 1097

Policisti so največ prisilnih sredstev uporabili zaradi nevarnosti upiranja, samopoškodovanja, pobega ali napada - gre za uporabo sredstev za vklepanj in vezanje - in za obvladovanje upiranja oseb, ki jih je bilo potrebno prijeti, privesti ali odvzeti prostost.

V prvem polletju 2009 je bilo pri uporabi prisilnih sredstev poškodovanih 50 kršiteljev in 76 policistov, od tega dva huje."

Sicer policisti v posameznem letu opravijo štiri vaje v streljanju. Lani smo v policiji uvedli tudi urjenje policistov s sistemom Simunition, kjer gre za posebej prirejene cevi, ki omogočajo izstreljevanje vadbenih nabojev. Največja prednost uporabe navedenega sistema je, da omogoča urjenje situacij oziroma postopkov policistov, pri katerih lahko pride do uporabe strelnega orožja.

IMG 1333

Zvočni posnetek izjave Janka Gorška (mp3) 

IMG 1280

Zvočni posnetek izjave Roberta Ferenca (mp3) 

IMG 1300

Zvočni posnetek izjave mag. Stanislava Vrečarja (mp3) 

 

Direktor Policijske uprave Ljubljana mag. Stanislav Vrečar je povzel petkovega dogodka v središču Ljubljane in postopke policistov. V tem dogodku je med intervencijo policijske patrulje prišlo do streljanja v kateri je 69-letni Ljubljančan izgubil življenje, dva policista pa sta bila poškodovana.