Uporaba mobilnega telefona za volanom bistveno zmanjša zbranost voznika, zaradi česar lahko spregleda pomembno prometno signalizacijo in se prepočasi odzove na nepredvidljive razmere na cesti.

Takšne okoliščine lahko botrujejo nastanku hude prometne nesreče. »Če želiš torej ostati živ, bodi trenutno nedosegljiv«, je osrednje sporočilo preventivne akcije Javne agencije RS za varnost prometa o nevarnostih uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, v katero se vključujemo tudi policisti.

Namen preventivne akcije, ki smo jo predstavili na današnji novinarski konferenci, je zmanjšati možnost udeležbe v prometnih nesrečah, ki bi bile posledica uporabe mobilnega telefona med vožnjo in osvestiti širšo javnost o nevarnosti uporabe mobilnega telefona med vožnjo.

IMG 1528

»Telefoniranje med vožnjo je med slovenskimi vozniki vse bolj prisotno,« je izpostavil vodja Sektorja prometne policije mag. Ivan Kapun. Policisti se bomo zato v akcijo, ki bo potekala vse do konca leta 2014, vključili tako s preventivnimi dejavnostmi kot tudi poostrenim nadzorom, ki ga bomo izvajali med rednim delom.


Zvočni zapis izjave Ivana Kapuna (mp3)  


V letošnjem letu se bo akcija izvedla v dveh terminih. V petek, 27. januarja 2012, zaključujemo prvi del preventivne akcije, konec leta (med 10. in 15. decembrom 2012) pa sledi še drugi sklop.

IMG 1525

»Motnje pozornosti med vožnjo, kamor štejemo tudi uporabo mobilnih telefonov, so lahko tudi dejavnik nastanka prometnih nesreč. Po nekaterih tujih raziskavah je tveganje za nastanek prometne nesreče kar štirikrat večje, če govorimo med vožnjo po telefonu,« je izpostavila Vesna Marinko iz Javne agencije RS za varnost prometa.


Zvočni zapis izjave Vesne Marinko (mp3)  


Slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo dovoljuje, a le v primeru, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje. Kljub temu pa v policiji svetujemo, da med vožnjo ne telefonirate, saj je vožnja aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso našo pozornost.


Nasveti za varno udeležbo v prometu