Med 20. in 26. februarjem poteka preventivna akcija za večjo varnost na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo.

Pri preventivni akciji s sloganom Ustavite se. Vlak se ne more., ki jo organizira Javna agencija RS za varnost prometa, sodeluje tudi policija.

foto1 Ustavite se. Vlak se ne more. (zgibanka) 

Zgibanko najdete na policijskih postajah (tudi na upravnih enotah občin, izpostavah AMZS, blagajnah železniškega prometa itd.)


Problematika varnosti cestnega prometa na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo je predvsem povezana z neupoštevanjem prometnih pravil. Posledice takšnega ravnanja so prepogoste prometne nesreče oz. izredni dogodki na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo, ki imajo hude posledice. Pri tem so v ospredju nesreče na pasivno zavarovanih nivojskih prehodih kategoriziranih in nekategoriziranih lokalnih cest, ki so običajno označeni le z Andrejevim križem.

S programom aktivnosti za povečanje varnosti na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo želimo različni državni organi in nevladne organizacije povečati varnost udeležencev na nivojskih prehodih.


V okviru akcije bomo policisti izvajali naslednje aktivnosti:

  • skupaj z občinskimi redarji bomo v 96 občinah izvajali nadzor prometa in spoštovanja predpisov na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo
  • na območju Savinjske doline, Gorenjske, Štajerske in Dolenjske bomo skupaj s predstavniki ZZŠAM opazovali promet na pasivno zavarovanih nivojskih prehodih in opozarjali voznike na njihovo ravnanje


Cilji akcije so:

1. Zmanjšanje števila prometnih nesreč na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo.

V zadnjih sedemnajstih letih se je na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo zgodilo 671 izrednih dogodkov, v katerih je umrlo 149 ljudi.

2. Zmanjšanje števila smrtnih primerov in težkih poškodb uporabnikov nivojskih prehodov ceste čez železniško progo.

V izrednih dogodkih na nivojskih prehodih je v zadnjih dvaindvajsetih letih umrlo 195 ljudi, 357 jih je bilo poškodovanih.

3. Povečanje zavedanja in odgovornosti ljudi pri prečkanju nivojskih prehodov ceste čez železniško progo.

Povečana pozornost, pazljivost in spoštovanje prometnih pravil, predvsem prometne signalizacije (npr. prometnega znaka Andrejev križ, spuščenih zapornic ali polzapornic), bi stanje varnosti na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo izboljšali.

 

Dosledno upoštevanje prometne signalizacije pri prečkanju železniške proge je ključen in najučinkovitejši ukrep za večjo varnost na nivojskih prehodih.


Na področju nivojskih prehodov ceste čez železniško progo je treba dolgoročno zagovarjati vizijo nič, torej pozitiven in odgovoren odnos ustvarjalcev in udeležencev cestnoprometnega in železniškega sistema, ki so s svojim celotnim delovanjem in ravnanjem dolžni preprečiti najhujše posledice prometnih nesreč ter zagotoviti varen dolgoročni cilj: nič mrtvih in nič hudo poškodovanih zaradi prometnih nesreč na nivojskih prehodih.