V prazničnih dneh pričakujemo povečan promet na mejnih prehodih oz. daljše kolone in čakalne dobe za prestop državne meje, predvsem na meji s Hrvaško. Možni so tudi občasni zastoji na cestah, ki vodijo do mejnih prehodov.

Med prazniki uporabite manj obremenjene mejne prehode

Največ potnikov in vozil med prvomajskimi prazniki v obeh smereh pričakujemo na naslednjih mejnih prehodih za mednarodni promet: Gruškovje, Obrežje, Metlika, Petrina, Jelšane, Starod, Sočerga, Dragonja in mejnem prehodu - kontrolni točki Sečovlje. Potnikom zato svetujemo, da uporabljajo manj obremenjene mejne prehode.

V skladu z veljavno uredbo o določitvi mejnih prehodov lahko državljani Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora in Švicarske konfederacije ter hrvaški državljani mejo prestopijo tudi na mejnih prehodih za meddržavni promet Podplanina, Slovenska vas, Rigonce, Orešje, Rogatec, Zgornji Leskovec, Ormož, Razkrižje in Gibina.

Opozarjamo še, da je prehajanje zunanje schengenske meje dovoljeno le na mejnih prehodih in v določenem delovnem času. Policisti pri vseh osebah, ki prehajajo zunanjo mejo, tako pri vstopu v državo kot izstopu iz nje, opravijo temeljno mejno kontrolo z namenom, da ugotovijo njihovo identiteto na podlagi predložitve potnih listin. Pri državljanih tretjih držav pa poleg temeljne mejne kontrole opravijo še temeljito mejno kontrolo, ki obsega strožje preverjanje pogojev za vstop in izstop ter obvezno žigosanje potnih listov.


Seznam mejnih prehodov v Sloveniji
(podatki o mejnih prehodih, njihovem obratovalnem času itd.)


Na mejnem prehodu Vinica zaradi gradbenih del možni zastoji

V policiji opozarjamo, da bodo na območju mejnega prehoda za mednarodni promet Vinica predvidoma do konca maja potekala gradbena dela za izgradnjo novega mejnega prehoda. Mejni prehod bo tudi med gradnjo normalno obratoval. Promet bo sicer še vedno potekal dvosmerno z občasnimi polovičnimi zaporami in bo urejen z ustrezno prometno signalizacijo.

Potnikom svetujemo, da v prazničnem tednu, ko je pričakovati večje zgostitve prometa na mejnih prehodih, za prestop državne meje uporabljajo tudi mejna prehoda za mednarodni promet Metlika in Petrina.


Voznike pozivamo, naj se v prazničnih dneh pravočasno odpravijo od doma, naj na internetnih straneh spremljajo informacije o morebitnih čakalnih vrstah, predvsem pa naj vozijo strpno in varno.