Slovenski policisti so vse od nedelje zjutraj posebej pozorni na prometne razmere na slovenskih cestah, saj so te zaradi sneženja precej zahtevne. Opozarjamo na previdno in strpno vožnjo!

Policisti so že včeraj v zgodnjih jutranjih urah nekajkrat posredovali in tudi uspešno odpravili nastale težave. Po 15. uri, ko je začelo ponovno močneje snežiti, so bile na območjih Ljubljane in Kopra formirane dodatne skupine policistov, katerih aktivnosti je koordinirala Generalna policijska uprava. Enote so pri aktivnostih sodelovale tudi z Darsom.

V nedeljo zvečer je DARS postavil signalizacijo za izločanje tovornih vozil na Dolenjskem v smeri Ljubljane ter na Logu v smeri Primorske. Policijske enote so na vseh teh mestih nadzirale upoštevanje signalizacije.

Danes okoli tretje ure zjutraj se je zaradi obilnega sneženja promet ustavil na Razdrtem v smeri Primorske. Policijska uprava Koper je zato organizirala operativni štab za koordinacijo aktivnosti. Kar 84 policistov in sedem starešin je v tem času izvajalo aktivnosti, povezane z zimsko službo. Trenutno je še vedno prepovedan promet za tovorna vozila v smeri proti obrežju, na območju Novega mesta pa tovorna vozila izločajo v smeri proti Ljubljani. Drugje promet poteka upočasnjeno, osebna vozila trenutno lahko vozijo tudi čez Goli vrh v obe smeri, vendar se je sedaj stanje spet močno poslabšalo, saj spet močno sneži in piha močan veter.


Voznikom svetujemo:

  • na pot se odpravite samo, če je to res nujno in če imate na vozilu nameščeno ustrezno zimsko opremo;
  • še pred odhodom preverite stanje in prevoznost cest (na spletni strani Prometno-informacijskega centra ali po telefonu na številki 19 70);
  • hitrost vožnje prilagodite razmeram na cesti ter spoštujte tudi druge cestnoprometne predpise in prometno signalizacijo;
  • ob zastojih upoštevajte navodila vzdrževalcev cest in policije.

Voznike tovornih vozil pa opozarjamo, da je v skladu z Odredbo o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji na cestah, kjer so zimske razmere (tj. ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledena ploskev) ali poledenelo (poledica)), prepovedana vožnja za tovorna vozila s priklopnimi vozili, za vozila, ki prevažajo nevarno blago, in za izredne prevoze. Izjema so avtoceste in hitre ceste, kjer pa lahko upravljavec zaradi zimskih razmer za ta vozila časovno in prostorsko omeji promet. O tem obvesti javnost in postavi prometno signalizacijo za izločanje, kjer je to mogoče.

Zato je tudi za voznike tovornih vozil zelo pomembno, da spremljajo obvestila o prevoznosti cest ter spoštujejo morebitne omejitve in prometno signalizacijo.


Zima v cestnem prometu - določbe o zimski opremi

Nasveti za varno zimsko vožnjo