Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada opravljajo več hišnih preiskav na območju policijskih uprav Ljubljana, Koper, Celje in Kranj. Hišne preiskave, ki jih je odredilo okrožno sodišče, potekajo zaradi utemeljenih razlogov za sum, da je bilo storjenih več kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala, s katerimi je nastala gospodarska škoda v višini najmanj 25 milijonov evrov.

Gre za kazniva dejanja zlorabe položaja ali pravic po 244. členu in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu kazenskega zakonika, za obe kaznivi dejanji pa je predpisana kazen zapora do 8 let. Do sedaj je bila prostost odvzeta 7 osebam.

Pri hišnih preiskavah sodeluje 45 preiskovalcev NPU, 17 kriminalistov sektorjev kriminalistične policije policijskih uprav Ljubljana, Celje in Kranj, 6 kriminalistov Centra za računalniške preiskave Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave in policijskih uprav Koper, Ljubljana in Celje ter 29 policistov policijskih uprav Ljubljana in Kranj. Preiskovalci v hišnih preiskavah iščejo materialne dokaze, ki jih bodo lahko uporabili v nadaljnjem kazenskem postopku.

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije.