Z vstopom Slovenije v schengensko območje smo na počivališčih avtocestnega križa zaznali povečano število tatvin, drznih tatvin in ropov (tatvin goriva, gum, tovora, predmetov iz vozil itd.). Tatvine, ki se pojavljajo predvsem v zadnjih letih, so najpogostejše na relaciji Italija–Madžarska in Avstrija–Hrvaška. V policiji zato opozarjamo na posebno previdnost, še posebej med prihajajočimi prazniki, ko se bo veliko ljudi odpravilo na dopust.

vlom

Na slovenskem avtocestnem križu in v njegovi neposredni okolici storilci najpogosteje uporabljajo dva načina izvajanja kaznivih dejanj. Prvi je ta, da na počivališčih na različne načine zavedejo oškodovance, medtem pa sostorilci ukradejo predmete (torbice, telefone, denarnice …) iz vozila. Drugi način pa je, da storilci na počivališču ali na bencinski črpalki preluknjajo pnevmatiko na vozilu oškodovanca in se kasneje, ko se oškodovanci nekaj kilometrov naprej na avtocesti ustavijo zaradi izpraznjene pnevmatike, pripeljejo za njimi in jim ponudijo pomoč, medtem pa izvršijo tatvino ali roparsko tatvino. Ponoči pa storilci pogosto izkoristijo odsotnost voznikov oziroma kazniva dejanja izvršijo, medtem ko vozniki počivajo v svojih vozilih.

Običajno navedena kazniva dejanja izvršuje več storilcev hkrati, ki si naloge razdelijo.

Vsem, ki se odpravljate na pot, svetujemo, da med postanki na avtocestnih počivališčih ves čas nadzirate svoje vozilo in predmete v njem. Če se od vozila oddaljite, ga obvezno zaklenite, vrednejših predmetov, kot so prenosni računalniki, denarnice in telefoni, pa ne puščajte na vidnih mestih. Če vas med vožnjo po avtocesti poizkušajo zaustaviti neznane osebe, pa že zaradi prometne varnosti zaustavljanje na avtocesti močno odsvetujemo.

 

Vse udeležence v prometu pozivamo, naj v primeru, ko na počivališčih ali avtocesti opazijo sumljive osebe, ki se pretvarjajo, da potrebujejo pomoč ali jo želijo ponuditi, to nemudoma sporočijo policiji na interventno številko policije 113 ali anonimno številko 080 12 00.