Nacionalni preiskovalni urad danes opravlja hišne preiskave zaradi utemeljenih razlogov za sum, da je bilo storjenih več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete.

Na podlagi odredb ptujskega okrožnega sodišča preiskovalci izvajajo 40 hišnih preiskav zasebnih in poslovnih prostorov ter osebnih vozil na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj in Koper. Prostost so odvzeli 4 osebam z območja mariborske policijske uprave. V kriminalistični preiskavi obravnavajo sume kaznivih dejanj goljufije in pranja denarja - za prvo kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora do 8 let, za drugo pa do 10 let.

Hudodelska združba je od leta 2005 naprej z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin o varnih in donosnih naložbah panamske družbe spravila v zmoto najmanj 36 oškodovancev, da so ti v škodo svojega premoženja vložili najmanj 1,8 milijonov evrov. Panamska družba naj bi se ukvarjala z različnimi naložbami v nepremičninske in podjetniške sklade, Forex posli, nakupi delnic. Pri tem so bili obljubljeni letni donosi tudi do 39 % z možnostjo predčasnega izplačila glavnice in obresti ter donosa v obliki rente. Osumljeni vloženih denarnih sredstev niso investirali v skladu s sklenjenimi pogodbami, temveč so denar porabili za druge namene, zato tudi vlagatelji vloženih denarnih sredstev in donosov niso prejeli.

S tem si je združba pridobila protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 1.8 milijonov evrov. Še več, oškodovanih naj bi bilo celo več kot 800 vlagateljev, združba pa naj bi si pridobila za najmanj 15 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada v hišnih preiskavah iščejo materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. V preiskavah sodeluje 110 preiskovalcev NPU in drugih kriminalistov ter policistov policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Koper in Kranj.

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije.