Spoštovani motoristi! Ustrezna priprava na novo motoristično sezono je izjemno pomembna, zato vas vabimo, da se udeležite preventivnih aktivnosti, na katerih vam bomo policisti svetovali, kako bolje poskrbeti, da bo motoristična sezona prijetna in varna!

Za večjo varnost motoristov bomo policisti tudi letos organizirali več preventivnih aktivnosti, ki bodo potekale od aprila do avgusta. Poleg tega bomo sodelovali na številnih drugih dogodkih, kjer bomo skupaj s predstavniki drugih institucij, motorističnih klubov itd. motoristom svetovali, kako naj najbolje poskrbijo za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu.

Objavljamo seznam trenutno znanih aktivnosti, ki pa ga bomo sproti dopolnjevali in objavljali morebitne spremembe terminov. Svetujemo vam, da redno spremljate naše spletne strani in se pravočasno seznanite z načrtovanimi preventivnimi dogodki na območju svoje policijske uprave (PU).

Vljudno vabljeni!


PU LJUBLJANA

  • sobota, 13. april 2013, med 9. in 17. uro (parkirišče pred trgovino TC motoshop, na Leskoškovi ulici 12): preventivna prireditev Varno z motorjem. Na prireditvi bodo sodelovali tudi ljubljanski prometniki, ki bodo prikazali varno vožnjo z motorjem, predstavili pravilno ravnanje in umik vozilom s prednostjo v primeru prometne nesreče na avtocesti ter obravnavo (zavarovanje in ogled) prometne nesreče. Predstavili bodo tudi delo in opremo prometne policije ter motoristom svetovali, kako naj najbolje poskrbijo za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu. Prireditev organizira avtošola AMTK v sodelovanju z IPA motoklubom Slovenija in TC motoshopom.


PU KRANJ

  • sobota, 13. april 2013, med 10. in 14. uro (Mercator center Kranj Primskovo): prireditev Vaša izkušnja - naš nasvet - varno v življenje. Policijska uprava Kranj v sodelovanju z IPA sekcijo Slovenije - Moto klub in s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Kranj, organizira preventivno prireditev, na kateri se bodo obiskovalcem predstavile službe, ki sodelujejo pri obravnavi prometnih nesreč, poleg tega pa tudi ponudniki motornih koles in motoristične opreme ter koles in kolesarske opreme. Na prireditvenem prostoru bo postavljen še poligon, kjer bodo motoristi ob policijskem inštruktorju za vožnjo motornih koles lahko osvežili in nadgradili znanje o vožnji. Prireditve se bosta udeležila tudi vrhunska športnika, zaposlena v policiji, plavalec Peter Mankoč in deskar na snegu Rok Marguč.
  • sobota, 25. maj 2013, med 10. in 15. uro (parkirni prostor ob regionalni cesti v kraju Dovje, Mojstrana - poleg spomenika Jakoba Aljaža): blagoslov motornih koles. Kranjski prometni policisti bodo sodelovali pri blagoslovu motornih koles, ki mu bo sledila relacijska vožnja proti Kranjski Gori, do Planice. Prireditev organizira IPA sekcija Slovenija - Motoklub, skupina Gorenjska. Prestavljeno na 15. junij 2013.
  • sobota, 8. junij 2013, med 10. in 16. uro (Žiri, prireditveni prostor moto zbora): Policisti iz Policijske postaje Škofja Loka bodo ob prireditvi, ki jo organizira Motoklub Sairach iz Žirov, obiskovalcem svetovali o varni vožnji in o uporabi zaščitne opreme za vožnjo motornih koles. Policisti bodo predstavili tudi opremo za nadzor prometa. Na prireditvi bodo sodelovali še reševalci nujne medicinske pomoči  iz Škofje Loke.


PU MARIBOR

  • nedelja, 14. april 2013, med 10. in 14. uro (prostor Avtotest, d. o. o., v Slovenski Bistrici): preventivna prireditev Policijska izkušnja kot nasvet. Na prireditvi, ki jo organizira družba za tehnične preglede vozil, sodelujejo tudi policisti Postaje prometne policije Maribor. Ti bodo pripravili več preventivnih aktivnosti za motoriste, v okviru katerih bodo lahko utrdili svoje znanje osnovnih prvin varne vožnje z motornim kolesom.
  • sobota, 20. april 2013, med 9. in 13. uro (Voličina): Policijska izkušnja kot nasvet. Na prireditvi, ki jo organizira motoklub Roperški voli, sodelujejo tudi policisti Postaje prometne policije Maribor. Ti bodo pripravili več preventivnih aktivnosti za motoriste, v okviru katerih bodo lahko utrdili svoje znanje osnovnih prvin varne vožnje z motornim kolesom.
  • nedelja, 5. maj 2013, med 9. in 14. uro (Pernica): Policijska izkušnja kot nasvet. Na prireditvi, ki jo organizira motoklub Perniški asi, sodelujejo tudi policisti Postaje prometne policije Maribor. Ti bodo pripravili več preventivnih aktivnosti za motoriste, v okviru katerih bodo lahko utrdili svoje znanje osnovnih prvin varne vožnje z motornim kolesom.


PU CELJE

  • petek, 5. april 2013, ob 17. uri (Dom kulture na Ravnah na Koroškem): seminar o varnosti voznikov enoslednih vozil. Seminar, ki ga pripravljajo policisti Policijske postaje Ravne na Koroškem skupaj s predstavniki Sveta za preventivo Ravne na Koroškem, je namenjen izključno voznikom enoslednih motornih vozil. V teoretičnem delu bodo izpostavljeni predvsem nasveti za varno vožnjo motornega kolesa, policisti bodo predstavili delo policije pri nadzoru in zagotavljanju prometne varnosti v motoristični sezoni itd. Pri organizaciji sodelujejo tudi policisti Postaje prometne policije Celje, Center varne vožnje Vransko in koroška društva motoristov ter motoklubi.
  • sobota, 13. april 2013, ob 10. uri (avtopoligon Centra varne vožnje AMZS na Vranskem): preventivna akcija Policijska izkušnja kot nasvet. Preventivno akcijo pripravljajo policisti Postaje prometne policije Celje, sodelovali pa bodo tudi predstavniki nujne medicinske pomoči, Avtomoto zveze Slovenije idr.
  • nedelja, 21. april 2013, ob 11. uri (Otiški vrh na Koroškem): regijska motoristična prireditev. Prireditev pripravljajo policisti Policijske postaje Ravne na Koroškem skupaj z motoklubom Relax, sodelovali pa bodo tudi policisti prometniki iz Postaje prometne policije Celje. Udeleženci si bodo lahko ogledali praktični prikaz varne vožnje motornega kolesa, preizkusili pa se bodo lahko tudi v vožnji "trial" motorja.


PU KOPER

  • sobota, 6. april 2013, ob 11. uri (zbor na Postaji prometne policije Koper, Spodnje Škofije 18): preventivna delavnica Bolj pripravljen motorist, bolj varen motorist. Prometni policisti pripravljajo preventivno delavnico, v okviru katere boste motoristi lahko pridobili veliko nasvetov o tem, kako učinkovito poskrbeti za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu, nato pa se boste skupaj s policisti odpeljali na teren, kjer vam bodo policisti pokazali nevarne odseke in točke. Svoje spretnosti boste lahko preizkusili tudi na simulatorju varne vožnje in na poligonu. Udeležba je možna le s predhodno, ki jo pošljite na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..
  • nedelja, 7. april 2013, ob 11. uri (zbor na Postaji prometne policije Koper, Spodnje Škofije 18): preventivna delavnica Bolj pripravljen motorist, bolj varen motorist. Prometni policisti pripravljajo preventivno delavnico, v okviru katere boste motoristi lahko pridobili veliko nasvetov o tem, kako učinkovito poskrbeti za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu, nato pa se boste skupaj s policisti odpeljali na teren, kjer vam bodo policisti pokazali nevarne odseke in točke. Svoje spretnosti boste lahko preizkusili tudi na simulatorju varne vožnje in na poligonu. Udeležba je možna le s predhodno, ki jo pošljite na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..
  • sobota, 20. april 2013 med 8. in 15. uro (na poligonu Adria Classic podjetja Tomos): srečanje ljubiteljev starodobnikov in dan odprtih vrat. Na prireditvi bodo sodelovali tudi koprski policisti, ki bodo predstavili svoje delo in obiskovalcem svetovali o prometni varnosti. Prireditev organizirajo Tomos, klub Adria Clasisc in avtošola Capris.
  • sobota, 20. april 2013, med 9. in 17. uro (na parkirišču PTC Primorka v Postojni): prireditev Policijska izkušnja kot nasvet. Prireditev, ki jo organizirajo policisti Postaje prometne policije Koper, je namenjena predvsem voznikom enoslednih motornih vozil, dobrodošli pa so seveda tudi vsi ostali, ki jih zanima varna vožnja z motornimi kolesi.


PU NOVO MESTO

  • ponedeljek, 1. april 2013, od 9.00 (Mirna Peč): tradicionalni blagoslov motoristov. 15. vseslovenski tradicionalni blagoslov motorjev in motoristov pripravljajo člani Motokluba Trebnje. Na prireditvi bodo sodelovali tudi policisti Policijske postaje Novo mesto in Postaje prometne policije Novo mesto, ki bodo motoriste opozarjali na nevarnosti pri vožnji z motornim kolesom in jim svetovali o varni udeležbi v cestnem prometu.
  • sobota, 6. april 2013, med 9. in 13. uro (Novi trg v Novem mestu): preventivna prireditev Naj se ne zgodi. Na prireditvi, ki jo pripravlja Društvo za večjo varnost v prometu, bodo aktivno sodelovali tudi policisti Policijske uprave Novo mesto. Prireditev je namenjena vsem skupinam udeležencev v cestnem prometu, predvsem pa mladim prometnim udeležencem in voznikom enoslednih motornih vozil, ki jih želimo pred motoristično sezono opozoriti na vsakodnevne pasti v prometu. Novomeški policisti bodo obiskovalcem predstavili opremo in jim svetovali , kako ustrezno poskrbeti za svojo varnost. Hkrati bodo policisti sodelovali tudi pri prikazu obravnave prometne nesreče, v kateri sta udeležena voznik osebnega avtomobila in voznik motornega kolesa. V okviru prireditve bo v Kulturnem centru Janeza Trdine med 10.30 in 11.45 potekala okrogla miza, na kateri bo sodeloval tudi mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije v Generalni policijski upravi. Na prireditvi sodelujejo še predstavniki Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, zavoda Varna pot, Rdečega križa, gasilci gasilsko reševalnega centra Novo mesto, AMZS, avtošol, zavarovalnic itd. za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, zavoda Varna pot, Rdečega križa, gasilci gasilsko reševalnega centra Novo mesto, AMZS, avtošol, zavarovalnic itd. Prireditev bosta obiskala tudi predsednik države Borut Pahor in vrhunski športnik, zaposlen v policiji, veslač Iztok Čop.
  • nedelja, 14. april 2013, med 9.30 in 16. uro (Center varne vožnje Raceland v Krškem): preventivna prireditev Motorist bo že peto leto potekala na pobudo svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občin Krško, Brežice, Sevnica in Škocjan, pripravili pa jo bodo skupaj s Policijsko upravo Novo mesto, zdravstvenim domom Krško in Centrom varne vožnje Raceland Krško. Udeleženci se bodo lahko seznanili s teoretičnimi in praktičnimi pravili varne vožnje, prikazali jim bomo tudi zaščitno opremo, med drugim tudi varnostne zračne blazine za motoriste. Obiskovalci bodo lahko svoje znanje preverili na simulatorju varne vožnje in z vozili na spretnostno-korekcijskem poligonu ter na dirkalni stezi. Predstavili bomo tudi tudi nudenje prve pomoči pri zdrsu motorista. Obiskovalci bodo lahko prisluhinili še predavanju psihologa dr. Mateja Rostoharja, ki bo spregovoril o pripravi voznika na vožnjo s psihološkega vidika.


PU NOVA GORICA

  • sobota, 6. aprila 2013, ob 17. uri (Policijska uprava Nova Gorica, Sedejeva ulica 11): teoretično usposabljanje za vožnjo enoslednih motornih vozil. Na usposabljanju bo policist inštruktor vožnje motornih koles s Postaje prometne policije Nova Gorica predstavil nasvete za varno vožnjo. Poudarek bo predvsem na pripravi vozila pred začetkom sezone, ustreznosti motoristične opreme in napotkih za varno vožnjo. Praktični del bo naslednji dan.
  • nedelja, 7. april 2013, ob 10. uri (pred Mercator centrom v Kromberku): praktični del usposabljanja za motoriste, ki ga pripravlja Motoklub AMD Gorica. Na usposabljanju bosta sodelovala policijska inštruktorja za vožnjo motornih koles. Na delavnici se bodo motoristi preizkusili v vajah za večjo spretnost in varnejšo vožnjo. Motoriste prosimo, da se zaradi lažje organizacije za udeležbo pravočasno prijavijo na telefonsko številko Postaje prometne policije Nova Gorica (05) 393 41 00, s sporočilom na telefax (05) 303 25 20 ali po e-pošti na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..
  • sobota, 20. april 2013, od 14.30 do 18. ure (poligon avtošole Petka, na Logu pod nekdanjo vojašnico v Tolminu): praktična motoristična delavnica pod sloganom Skupaj za večjo varnost. Delavnica bo potekala na poligonu, kjer bodo motoristi lahko obnovili svoje znanje in veščine. Preizkusili se bodo v različnih vajah (vožnja osmice, slalom vožnja med stožci, zaviranje itd.). Hkrati bodo lahko preverili tudi stanje svojih motorjev in ustreznost motoristične opreme in zaščitnih sredstev. Predstavniki Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Tolmin bodo skušali udeležencem zagotoviti, da bodo pod vodstvom inštruktorjev AMZS preizkusili tudi t. i. "trial" motorje, ki so zaradi zasnove primerni za vadbo ravnotežja ter usklajevanje dela s sklopko, zavoro in plinom, reševalci Zdravstvenega doma Tolmin pa bodo predstavili pravilno nudenje prve pomoči poškodovanim motoristom in drugim udeležencem na kraju prometne nesreče. Poleg policistov Policijske postaje Tolmin delavnico pripravljajo še SPVCP Tolmin, AMD Tolmin, reševalna postaja ZD Tolmin, Avto šola Petka, Moto klub Soča, inštruktorji AMZS Vransko idr.


PU MURSKA SOBOTA

  • nedelja, 14. april 2013, med 10. in 14. uro (na parkirišču tehničnih pregledov v Ljutomeru): varna vožnja za motoriste. Tehnični pregledi Avtotest v sodelovanju s policisti Policijske uprave Murska Sobota pripravljajo delavnico varne vožnje za motoriste. Udeleženci bodo lahko poslušali teoretična predavanja, si ogledali praktični prikaz varne vožnje ter se sami preizkusili na poligonu, nato pa se bodo podali še na krožno vožnjo.

     

  • nedelja, 14. april 2013, ob 11. uri (zbor ob 10. uri na sedežu podjetja Motohrup na Noršinski 2 v Murski Soboti): preventivna prireditev Policijska izkušnja kot nasvet. Po zboru na Noršinski 2 se bomo skupaj odpeljali pred občinsko zgradbo v Gornje Petrovce, kjer bo potekala prireditev. Program prireditve vključuje prikaz varne vožnje s cestnimi motornimi kolesi na postavljenem  poligonu ter kondicijsko vožnjo z lastnimi motornimi kolesi v razgibani okolici Goričkega. Vsak udeleženec prireditve se bo lahko pod strokovnim nadzorom inštruktorjev s svojim motornim kolesom preizkusil v spretnostni vožnji. Prireditev organizirajo policisti Policijske postaje Gornji Petrovci v sodelovanju z Moto klubom Gronska Strejla in podjetjem Motohrup iz Murske Sobote. V primeru slabega vremena bo prireditev prestavljena na 21. april 2013 (program ostane enak).

 

Nasveti za varno vožnjo motoristov