Na mejnem prehodu Obrežje sta se danes, 19. junija 2013, sestala generalni direktor slovenske policije Stanislav Veniger in glavni ravnatelj hrvaške policije Vlado Dominić. Šefa policij sta se pred uvedbo skupnega nadzora na mejnih prehodih oziroma t. i. one stop control, ki bo začel veljati 1. julija, pogovorila še zadnjih podrobnostih.

Glede na dogovor o ureditvi skupnih službenih mest za opravljanje mejne kontrole, ki sta ga minuli teden v Zagrebu podpisala ministra za notranje zadeve obeh držav, bo skupni nadzor meje po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo uveden na večini mejnih prehodov. One stop control se bo s 1. julijem 2013 uvedel na kar 35 mejnih prehodih, kasneje pa tudi na ostalih mejnih prehodih.

Z vstopom Hrvaške v Evropsko unijo namreč ostaja meja med Slovenijo in Hrvaško še naprej zunanja schengenska meja, in sicer vse do priključitve Hrvaške v schengensko območje. V tem obdobju si bosta obe državi prizadevali za čim lažji prehod meje tako za državljane Evropske unije kot tudi za ostale potnike. Ukrep naj bi med drugim prispeval tudi k večji pretočnosti prometa med turistično sezono.

Visoka predstavnika obeh policij sta ob zaključku srečanja ponovno izrazila zadovoljstvo, da je sodelovanje med obema policijama zelo uspešno in na visoki strokovni ravni.

IMG 3372