V Singapuru se danes, 15. oktobra 2009, zaključuje 78. Interpolova generalna skupščina, ki sta se je udeležila tudi direktor Uprave kriminalistične policije mag. Aleksander Jevšek in vodja Sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje Dušan Kerin.

IMG 1781 1

Vodja Sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje Dušan Kerin in direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi mag. Aleksander Jevšek

 

Zasedanje je 11. oktobra odprl predsednik singapurske vlade Lee Hsien Loong, nato pa so udeleženci govorili o varovanju meja kot osnovi globalne varnosti, sodelovanju Interpola z Združenimi narodi v zvezi z mednarodnimi mirovnimi misijami, gradnji globalnih policijskih kapacitet in vzpostavitvi celovitega sistema za boj proti korupciji.

Med osrednjimi temami pogovorov sta bila tudi računalniška kriminaliteta (cybercrime) kot globalna grožnja in pomorsko piratstvo oz. nujnost mednarodno usklajenega boja proti obema globalnima grožnjama. Med drugim so se udeleženci zavzeli za nadgradnjo policijskih orodij v okvirju Interpola, obravnavali pa so tudi pravne in finančne vidike Interpolovega delovanja.

Interpol je mednarodna organizacija kriminalistične policije, ki združuje 186 držav članic z sedežem v Lyonu - Francija. Glavni cilj te organizacije je zagotoviti optimalno sodelovanje med kriminalističnimi policijami ne glede na razlike v pravnih sistemih držav, v skladu z deklaracijo o človekovih pravicah, ter vzpostaviti in razvijati potrebne institucije, ki naj z medsebojnim sodelovanjem prispevajo v boju proti kriminalu. Slovenija je polnopravna članica Interpola postala leta 1992.

 

Več o Interpolu