Med 3. in 14. februarjem bodo po vsej Sloveniji potekale preventivne aktivnosti za večjo varnost pešcev. Preventivno akcijo organizira Javna agencija RS za varnost prometa, akciji pa se bo s svojimi aktivnostmi pridružila tudi policija. Namen akcije je povečati varnost pešcev v prometu, saj ti sodijo med najranljivejše udeležence cestnega prometa.

DSCN4368

Več o akciji so na današnji novinarski konferenci predstavili Mateja Markl iz Javne agencije RS za varnost prometa, mag. Ivan Kapun iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, Cvetko Staniša z Medobčinskega redarstva iz Ribnice in Zvone Milkovič iz Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Ljubljana.


Zvočni posnetek izjave Mateje Markl (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Ivana Kapuna (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Cvetka Staniše (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Zvoneta Milkoviča (mp3) 

DSCN4371

Aktivnosti policije je predstavil vodja Sektorja prometne policije mag. Ivan Kapun.


Tudi tokratne preventivne aktivnosti, ki jih bomo policisti izvajali med akcijo, bodo namenjene predvsem osveščanju pešcev, da morajo že sami čim bolje poskrbeti za svojo varnost v prometu (z nošenjem svetlih oblačil, kresničk in odsevnikov, odsevnih brezrokavnikov ipd.). Med drugim opozarjamo šolarje, njihove starše in stare starše na uporabo kresničk in drugih odsevnih predmetov.

Represivne aktivnosti pa bodo usmerjene predvsem v umirjanje hitrosti voznikov motornih vozil na območjih, kjer se pešci najpogosteje zadržujejo. Nenazadnje je prav hitrost lahko odločilen dejavnik, ki vpliva na posledico prometne nesreče. Študije namreč kažejo, da bo pešec najverjetneje utrpel le lažje poškodbe pri trku z vozilom, ki vozi s hitrostjo okrog 30 km/h. Že pri trku z vozilom, ki pelje 48 km/h, je verjetnost hujše in smrtne poškodbe 50 %, pri trku s hitrostjo 64 km/h pa je verjetnost za smrtne poškodbe pešca že 90 %.


Vozniki, pazite na pešce!

Pešci, bodite preVIDNI!


Med 3. in 14. februarjem bomo policisti:

  • v vsakodnevnih javljanjih operativno-komunikacijskega centra poslušalce opozarjali na problematiko pešcev v prometu,
  • pozorni bomo na pešce, ki jih bomo opazili na območjih, kjer bodo zaradi slabe osvetljenosti ceste, temnih oblačil in drugih okoliščin, kot so na primer ozka nepregledna cesta, psihofizično stanje pešca itd. ogroženi. Takšne pešce bomo opozarjali na previdnost, na pomen svetlejših oblačil, uporabe odsevni teles. S tem bomo poskušali preprečiti morebitne posledice, ki bi se lahko zgodile. Seveda bomo pozorni tudi na nepravilnosti, ki jih storijo pešci in s tem sami ogrozijo svojo varnost,
  • naše aktivnosti pa bodo usmerjene predvsem v odnos voznikov motornih vozil do pešcev.


Voznike opozarjamo:

  • naj upoštevajo, da so na cestah tudi pešci, in jim odstopijo prednost,
  • hitrost vožnje naj prilagodijo razmeram na cesti in dosledno upoštevajte omejitve,
  • na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci (pred šolami, v naseljih), naj vozijo še posebej previdno
  • izven naselij naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.
  • Posebno opozorilo pa velja v teh dneh, ko se na vseh cestah srečujemo z izrednimi razmerami. Vozniki naj upoštevajo, da je njihova zavorna pot bistveno daljša kot v ugodnih vremenskih razmerah in da lahko že pri manjši hitrosti kljub zaviranju izgubijo oblast nad vozilom. Zato še enkrat opozarjamo, bodite previdni in prilagodite hitrost vožnje trenutnim, izrednim razmeram!


Vsekakor morajo svoj delež odgovornosti za svojo varnost prevzeti tudi pešci sami. Zato pešcem svetujemo:

  • naj poskrbijo za svojo vidnost; nosijo naj svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo njihovo vidnost (odsevne trakove, kresničke). To še posebej velja v tem času, ko je svetli del dneva krajši in je na cestah slabša vidljivost zaradi megle, dežja, snega itd.
  • upoštevajo naj prometne predpise;
  • cesto naj prečkajo na označenih prehodih za pešce,
  • hodijo naj po pločnikih (če obstajajo) oz. ob levem robu vozišča v smeri hoje,
  • poskusijo predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu, da se bodo lahko pravočasno umaknili, če jih denimo voznik ne bo opazil.