S tradicionalnim smučarskim dogodkom Le varna smuka je užitek smo tudi letos opozorili na varnost na smučiščih, za katero je v prvi vrsti odgovoren predvsem vsak smučar sam. Smučanje sodi med najbolj priljubljene zimske športe, žal pa se v nesrečah na smučiščih in zunaj njih vsako leto ponesreči kar nekaj smučarjev. Zato opozarjamo - upoštevajte FIS pravila, med smučanje ne uživajte alkohola, na smučišču pa bodite odgovorni in previdni. Naj bodo dnevi, namenjeni sprostitvi, zabavi in športu, prijetni in varni!

 GK 6794

Varno na smučiščih - nasveti za varno in prijetno smučanje


Statistika kaže, da se je v letošnji sezoni na smučiščih zgodilo že 15 nesreč, od tega kar 9 s hudimi telesnimi poškodbami. Skrb za varnost na smučišču mora biti zato na prvem mestu. Med zimskimi počitnicami so smučišča običajno bolj polna. Da bi čim bolje poskrbeli za varnost vseh obiskovalcev smučišč, smo policisti v tem času (letos je to med 17. februarjem in 2. marcem) bolj pozorni na različne kršitve pri smučarjih, vzporedno pa poteka tudi nadzor nad vožnjo z vozili v naravnem okolju.

 GK 6800

 Policist vam lahko na smučišču odredi preizkus alkoholiziranosti.


Na podlagi Zakona o varnosti na smučiščih policisti predvsem preverjajo psihofizično stanje smučarjev (ali smučajo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi) in ugotavljajo kršitve smučarjev, s katerimi ti neposredno ogrožajo druge uporabnike smučišč. Policist lahko smučarju odredi preizkus alkoholiziranosti. Če ugotovi, da ima v organizmu več alkohola, kot ga določa zakon, ali če smučar odkloni preizkus oz. zapisnika ne podpiše, mu policist prepove nadaljnje smučanje in odvzame smučarsko vozovnico brez povračila. Lahko pa mu samo prepove nadaljnje smučanje in nato obvesti upravljavca smučišča, ki kršitelju prekliče veljavnost vozovnice in zagotovi prepoved nakupa nove za ta dan. Poleg tega mu izreče globo in smučarju zagotovi povratek v dolino, če vozovnica to omogoča.

Poleg poostrenega nadzora na smučiščih v teh dneh policisti na območju vseh policijskih uprav intenzivneje preverjamo tudi spoštovanje Uredbe o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju. Svoje aktivnosti, namenjene odkrivanju kršitev te uredbe (kot npr. vožnje z motornimi sanmi, štirikolesniki z vgrajenimi gosenicami ipd.), usklajujemo tudi z okoljskimi in gozdarskimi inšpektorji.

Pooblastila policistov na smučišču

 GK 6619

Na pomen varnosti med zimskimi športnimi aktivnostmi so danes opozorili tudi notranji minister dr. Gregor Virant, predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar in dr. Jurij Žurej.


Smučišče je kot cesta. Na njej se odvija promet različnih hitrosti, z različnimi "prevoznimi sredstvi", z različnim znanjem. Pozorni moramo biti na okolico in dosledno upoštevati pravila. Res je, da morajo upravljavec smučišča in nadzorniki skrbeti za red in varnost na smučišču, vendar pa smo smučarji za svojo varnost najprej odgovorni sami. Smučanje je lahko veselo in varno le, če smo uporabniki smučišč dovolj ozaveščeni, obzirni do drugih, odgovorni, poznamo mednarodno veljavna vedenjska pravila in jih tudi dosledno upoštevamo. Zaradi velikega števila nesreč je nujno seznanjanje vseh udeležencev smučišč z ustreznim načinom smučanja in deskanja, prav tako pa tudi seznanjanje vseh z mednarodnimi FIS pravili. Z ozaveščanjem je treba začeti že pri otrocih.

Na smučiščih vselej spoštujte 10 FIS pravil


Več o dokodku na Krvavcu, kjer smo med drugim predstavili naloge policistov in nadzornikov na smučiščih, najdete v sporočilu za javnost na spletni strani notranjega ministrstva.