Spoštovani motoristi! Ustrezna priprava na novo motoristično sezono je izjemno pomembna, zato vas vabimo, da se udeležite preventivnih aktivnosti, na katerih vam bomo svetovali, kako bolje poskrbeti, da bo motoristična sezona prijetna in varna!

Za večjo varnost motoristov bomo policisti tudi letos sodelovali na preventivnih aktivnostih, kjer bomo skupaj s predstavniki drugih institucij, motorističnih klubov itd. motoristom svetovali, kako naj najbolje poskrbijo za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Preventivne aktivnosti bodo potekale predvidoma do avgusta.

 

Objavljamo seznam trenutno znanih aktivnosti, ki pa ga bomo sproti dopolnjevali in objavljali morebitne spremembe.

Redno spremljajte naše spletne strani in se pravočasno seznanite z načrtovanimi dogodki na območju svoje policijske uprave (PU).

Vljudno vabljeni, da se udeležite preventivnih aktivnosti!

Nasveti za večjo varnost motoristov

 

PU MURSKA SOBOTA

  • sobota, 5. april 2014, od 9.30 dalje (na Bakovski 29A, v Murski Soboti): prireditev za večjo prometno varnost voznikov motornih koles. Obiskovalci se bodo lahko udeležili preizkusa poznavanja pravil varne vožnje z motorjem, predavanja o varnost motoristov in predstavitve pravilne uporabe opreme za motoriste. Med 11. in 12. uro bo potekala tudi spretnostna vožnja na poligonu, sledila pa bo razglasitev rezultatov in podelitev nagrad. V primeru slabega vremena, spretnostna vožnja odpade. Informativne prijave in ostale informacije dobite na 031 497 196 ali 041 864 605. Več o programu prireditve 

     

  • nedelja, 6. april 2014, od 10. do 14. ure (parkirišče tehničnih pregledov v Ljutomeru): varna vožnja za motoriste. Obiskovalci se bodo lahko udeležili izvedenega in praktičnega usposabljanja pred pričetkom motoristične sezone. Prireditev organizira podjetje Avto Krka v sodelovanju s prleškimi motoklubi, Zdravstvenim domom Ljutomer, policisti Postaje prometne policije Mirska Sobota in Policijsko upravo Murska Sobota.

     

  • nedelja, 25. maj 2014, od 13. ure (Center varne vožnje Španik v Murski Soboti): tradicionalna preventivna prireditev Motoristi, zmanjšajmo tveganost vožnje, vozimo oranžno. Prireditev organizirajo Zavod za izobraževanje Oranžna nit, Zdravstevni dom Murska Sobota in Policijska uprava Murska Sobota. Obiskovalci se bodo lahko udeležil delavnic na poligonu in drugih aktivnosti pod vodstvom policijskih inštruktorjev varne vožnje. Reševalci bodo prikazali pravilno nudenje prve pomoči, organizirana pa bo tudi skupinska vožnja. Več o programu prireditve  

 

PU MARIBOR

  • sobota, 5. april 2014, med 8. in 14. uro (na parkirnem prostoru trgovine Tuš Haložanka v Zavrču): Varna vožnja, kot policijska izkušnja. Policisti Policijske postaje Gorišnica bodo pripravili preventivno aktivnost pred začetkom motoristične sezone. Dogodek bo potekal pod sloganom Varna vožnja kot policijska izkušnja. Ogledali si boste lahko prikaz spretnostne vožnje z motornim kolesom in se na poligonu tudi sami preizkusili.

  • sobota, 26. april 2014, med 9. in 11. uro (Osnovna šola Dušana Flisa v Spodnjih Hočah): dan varne vožnje. Dogodek organizira Moto klub Pohorski Abohi, na dnevu varne vožnje pa bodo sodelovali tudi policisti Postaje prometne policije Maribor in Policijske postaje Rače. Policisti bodo predstavili preventivni projekt za motoriste, imenovan Policijska izkušnja kot nasvet. Z vami bodo delili vse svoje znanje in izkušnje in vam svetovali, kako najbolje poskrbeti za varno udeležbo v prometu.
  • nedelja, 4. maj 2014, med 9. in 14. uro (na športnem igrišču ob gasilskem domu v Pernici): Policijska izkušnja kot nasvet. Policisti Postaje prometne policije Maribor bodo v sodelovanju z Moto klubom Perniški asi pripravili preventivno aktivnost ob blagoslovu motornih koles pred začetkom motoristične sezone. Policisti bodo predstavili preventivni projekt za motoriste, imenovan Policijska izkušnja kot nasvet. Z vami bodo delili vse svoje znanje in izkušnje in vam svetovali, kako najbolje poskrbeti za varno udeležbo v prometu. Ogledali si boste lahko prikaz spretnostne vožnje z motornim kolesom in se na poligonu tudi sami preizkusili. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili tudi na simulatorju vožnje z motornim kolesom.

  • sobota, 17. maj 2014, med 10. in predvidoma 13. uro (asfaltno igrišče OŠ Cerkvenjak, če to zaradi gradbišča novega vrtca ne bi bilo izvedljivo, bo prireditev na platoju pred občino): preventivna prireditev za motoriste. Motoklub Slovenske gorice Cerkvenjak organizira prireditev, katere namen je prikazati praktično vožnjo z motorji na poligonu in obnoviti nekaj teoretičnega znanja iz pravil vožnje in cestno prometnih predpisov. Na prireditvi bosta sodelovala tudi dva policista motorista Postaje prometne policije Maribor, na poligonu pa bo organizirana tudi spretnostna vožnja z motorji. Obiskovalci bodo lahlo preizkusili tudi očala, ki simulirajo stanje prisotnosti drog in alkohola v organizmu. Organizirane vožnje v cestnem prometu ne bo. V primeru dežja prireditev odpade.

 

PU LJUBLJANA

  • sobota, 12. april 2014, med 9. in 17. uro (pred trgovino TC Moto Shop na Leskovškovi ulici 12 v Ljubljani): policisti sodelujejo na prireditvi Varno z motorjem, ki jo organizira Avto šola AMTK v sodelovanju z IPA moto klubom Slovenija, skupino Ljubljana, in TC Motoshop. Na prireditvi bodo policisti prikazali usposobljenost policistov motoristov, predstavili bodo opremo, motorna kolesa in odgovarjali na vprašanja obiskovalcev prireditve. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili tudi na simulatorju vožnje z motornim kolesom, predstavili pa bomo tudi opremo, ki jo prometni policisti uporabljajo pri svojem delu (videonadzorni sistem Provida, t. i. stinger, alkotest, nov merilnik za ugotavljanje varnostne razdalje itd.).

     

  • sobota, 19. april 2014, od 10. do 13. ure (asfaltna športna površina pri igrišču Srednje ekonomske šole in gimnazije Trbovlje): preventivna delavnica za motoriste. Sodelujejo policisti Policijske postaje Trbovlje. Policisti bodo predstavili problematiko prometnih nesreč z udeležbo motoristov, opremo za nadzor cestnega prometa (tudi vozilo z videonadzornim sistemom Provida), opozorili na pravilno pripravo motorja in motorista pred motoristično sezono ter na poligonu prikazali osnove varne vožnje z motornim kolesom. Svoje znanje bodo na poligonu lahko preizkusili tudi obiskovalci, policist motorist pa jih bo sproti opozarjal na morebitne nepravilnosti. Gasilci bodo predstavili opremo za reševanje udeležencev prometnih nesreč in opozorili na požarno varnost po prometni nesreči (razlitje goriv in možnost vžiga, kako pristopiti h gašenju gorečega vozila itd.). Reševalci pa bodo prikazali osnove nudenja prve pomoči, kot so oživljanje, obvezovanje, pravilna postavitev nezavestnega, pravilno snemanje čelade itd.

     

  • nedelja, 27. april 2014, od 8. do 12. ure (pri avtoservisu Kveder na Obrtniški ulici 1 v Lukovici). preventivna delavnica za motoriste. Sodelujejo policisti Policijske postaje Domžale. Policisti bodo predstavili problematiko prometnih nesreč z udeležbo motoristov, predstavili opremo za nadzor cestnega prometa (tudi vozilo z videonadzornim sistemom Provida), opozorili na pravilno pripravo motorja in motorista pred motoristično sezono ter na poligonu prikazali osnove varne vožnje z motornim kolesom. Svoje znanje bodo na poligonu lahko preizkusili tudi obiskovalci, policist motorist pa jih bo sproti opozarjal na morebitne nepravilnosti. Gasilci bodo predstavili opremo za reševanje udeležencev prometnih nesreč in opozorili na požarno varnost po prometni nesreči (razlitje goriv in možnost vžiga, kako pristopiti h gašenju gorečega vozila itd.). Reševalci pa bodo prikazali osnove nudenja prve pomoči, kot so oživljanje, obvezovanje, pravilna postavitev nezavestnega, pravilno snemanje čelade itd.

     

  • sobota, 10. maj 2014, med 9. in 15 uro (pred lokalom Big Star na Ljubljanski cesti 65 v Kočevju): preventivna delavnica za motoriste. Sodelujejo policisti Policijske postaje Kočevje. Policisti bodo predstavili problematiko prometnih nesreč z udeležbo motoristov, predstavili opremo za nadzor cestnega prometa (tudi vozilo z videonadzornim sistemom Provida), opozorili na pravilno pripravo motorja in motorista pred motoristično sezono ter na poligonu prikazali osnove varne vožnje z motornim kolesom. Svoje znanje bodo na poligonu lahko preizkusili tudi obiskovalci, policist motorist pa jih bo sproti opozarjal na morebitne nepravilnosti. Gasilci bodo predstavili opremo za reševanje udeležencev prometnih nesreč in opozorili na požarno varnost po prometni nesreči (razlitje goriv in možnost vžiga, kako pristopiti h gašenju gorečega vozila itd.). Reševalci pa bodo prikazali osnove nudenja prve pomoči, kot so oživljanje, obvezovanje, pravilna postavitev nezavestnega, pravilno snemanje čelade itd.

     

  • sobota, 10. maj 2014, od 10 ure (na parkirišču pred trgovino Lidl v Litiji): preventivna delavnica za motoriste Varno na motor. Sodelujejo policisti Policijske postaje Litija. Policisti bodo predstavili problematiko prometnih nesreč z udeležbo motoristov, predstavili opremo za nadzor cestnega prometa (tudi vozilo z videonadzornim sistemom Provida), opozorili na pravilno pripravo motorja in motorista pred motoristično sezono ter na poligonu prikazali osnove varne vožnje z motornim kolesom. Svoje znanje bodo na poligonu lahko preizkusili tudi obiskovalci, policist motorist pa jih bo sproti opozarjal na morebitne nepravilnosti. Gasilci bodo predstavili opremo za reševanje udeležencev prometnih nesreč in opozorili na požarno varnost po prometni nesreči (razlitje goriv in možnost vžiga, kako pristopiti h gašenju gorečega vozila itd.). Reševalci pa bodo prikazali osnove nudenja prve pomoči, kot so oživljanje, obvezovanje, pravilna postavitev nezavestnega, pravilno snemanje čelade itd.

     

  • sobota, 31. maj 2014, od 9. do 14. ure (asfaltno nogometno igrišče pri športnem parku Vrhnika, za občino Vrhnika v bližini Tržaške c. 9 (med nogometnim igriščem, zapuščenim bazenom in Tržaško cesto)): preventivna delavnica za motoriste. Sodelujejo policisti Policijske postaje Vrhnika. Policisti bodo predstavili problematiko prometnih nesreč z udeležbo motoristov, predstavili opremo za nadzor cestnega prometa (tudi vozilo z videonadzornim sistemom Provida), opozorili na pravilno pripravo motorja in motorista pred motoristično sezono ter na poligonu prikazali osnove varne vožnje z motornim kolesom. Svoje znanje bodo na poligonu lahko preizkusili tudi obiskovalci, policist motorist pa jih bo sproti opozarjal na morebitne nepravilnosti. Gasilci bodo predstavili opremo za reševanje udeležencev prometnih nesreč in opozorili na požarno varnost po prometni nesreči (razlitje goriv in možnost vžiga, kako pristopiti h gašenju gorečega vozila itd.). Reševalci pa bodo prikazali osnove nudenja prve pomoči, kot so oživljanje, obvezovanje, pravilna postavitev nezavestnega, pravilno snemanje čelade itd. Preventivni dogodek organizira Motoklub Nauportus.

 

PU KRANJ

  • sobota, 19. april 2014, od 10. do 16. ure (parkirišče Lip Bled): šola varne vožnje. Policisti Postaje prometne policije Kranj ter motoristi Motokluba Gorenjc bodo pripravili preventivno aktivnost s teoretičnimi nasveti in praktičnim prikazom varne vožnje za voznike motornih koles.

PU CELJE

  • sobota, 12. april 2014, med 8.30 in 12. uro (Center varne vožnje Vransko AMZS): prireditev Policijska izkušnja kot nasvet. Policisti Postaje prometne policije Celje bodo skupaj z inštruktorji varne vožnje AMZS Center varne vožnje Vransko ter motoristi moto klubov Štajerske regije Zveze moto klubov Slovenije pripravili preventivno aktivnost s teoretičnimi nasveti in praktičnim prikazom varne vožnje za voznike motornih koles.

     

  • nedelja, 11. maj 2014, ob 11. uri (poligon Šole vožnje Relax v Otiškem Vrhu, neposredna bližina trgovskega centra Hofer): shod motoristov. Policisti policijskih postaj Ravne na Koroškem, Dravograd in celjske prometne policijske postaje, predstavniki Društva motoristov Relax, Šole vožnje Relax, Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Ravne na Koroškem in Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Dravograd, ZŠAM Ravne na Koroškem in ZŠAM Dravograd organizirajo shod motoristov, ki bo potekal pod sloganom Prometna varnost - obnovimo znanje, ohranimo življenja. Na shodu bodo potekale preventivne aktivnosti za izboljšanje varnosti voznikov enoslednih vozil. Na prireditev vabimo tudi kolesarje, saj bo del programa namenjen tud varni vožnji s kolesom. Več o programu prireditve 

 

PU KOPER

  • sobota, 12. april 2014, od 9. do 13. ure (parkirišče pred stadionom Bonifika v Kopru): prireditev Policijska izkušnja kot nasvet. V teoretičnem delu bomo predstavili Zakon o pravilih cestnega prometa, pomen upoštevanja pravil varne vožnje, hitrosti vožnje, varnega prehitevanja in vključevanja v cestni promet, pomen varnostna razdalje itd. Analizirali bomo tudi prometne nesreče in voznike seznanili z nekaterimi nevarnimi cestnimi odseki. V praktičnem delu, ki bo potekal s simulatorjem varne vožnje ter na pripravljenem poligonu, bomo pozornost namenili obvladovanju motornega kolesa in predvidevanju različnih nevarnih situacij v cestnem prometu (približevanje križišču, divjad na cesti, pesek na vozišču, oljni madeži itd.). Na stojnicah pa bomo predstavili preventivni material in opremo, ki jo uporabljamo pri nadzoru cestnega prometa in vzdrževanju javnega reda. Prireditev organizirajo policisti Policijske uprave Koper.

     

  • sobota, 26. april, od 9. ure (Letališče Sečovlje): preventivna akcija Z motorjem varno na Obalo. Policisti Policijske postaje Piran in policist inštruktor varne vožnje iz Postaje prometne policije postaje Koper v sodelovanju z zdravstvenimi delavci, člani motorističnega kluba Kondor iz Izole in osebjem letališča Sečovlje organizirajo preventivno akcijo.

     

  • nedelja, 11. maj 2014, od 9. do 14. ure (parkirišče pred TPC Primorka Postojna): prireditev Policijska izkušnja kot nasvet. V teoretičnem delu bomo predstavili določbe Zakona o pravilih cestnega prometa, pomen upoštevanja pravil varne vožnje, hitrosti vožnje, varnega prehitevanja in vključevanja v cestni promet, pomen varnostna razdalje itd. Analizirali bomo tudi prometne nesreče in voznike seznanili z nekaterimi nevarnimi cestnimi odseki. V praktičnem delu, ki bo potekal s simulatorjem varne vožnje ter na pripravljenem poligonu, bomo pozornost namenili obvladovanju motornega kolesa in predvidevanju različnih nevarnih situacij v cestnem prometu (približevanje križišču, divjad na cesti, pesek na vozišču, oljni madeži itd.). Na stojnicah pa bomo predstavili preventivni material in opremo, ki jo uporabljamo pri nadzoru cestnega prometa (civilno vozilo z vgrajenim sistemom Provida, alkotest, stinger, laserski merilnik hitrosti ipd.) in vzdrževanju javnega reda. Prireditev organizirajo policisti Policijske uprave Koper. Preventivni akciji se bodo pridružili še reševalci (prikaz opreme in posredovanje znanja za nudenje prve pomoči), gasilci PGD Postojna in Koper (prikaz opreme in svetovanje v primeru požara), motoristi vojaške policije (prikaz opreme in njihovega dela), delavci DARS-a (predstavitev opreme in njihovega dela).

 

PU NOVA GORICA

  • sobota, 5. april 2014, ob 17. uri (prostori PU Nova Gorica): teoretično usposabljanje za voznike motorniih vozil. Predavanje je namenjeno tudi ostalim voznikom motornih vozil, ne le motoristom. Predavanje organizirajo policisti Policijske uprave Nova Gorica skupaj z Avto-moto društvom Gorica.

     

  • nedelja, 6. april 2014, od 10. ure (prostor Mercator centra v Novi Gorici (Kromberk)): praktično usposabljanje na pripravljenem poligonu. Organizator prireditve je Avto-moto društvo Gorica, na prireditvi pa sodelujejo tudi policisti Postaje prometne policije Nova Gorica.

     

  • sobota, 10. maj 2014, ob 9. uri (poligon avtošole Petka, na Logu pod nekdanjo vojašnico v Tolminu): praktična motoristična delavnica pod sloganom Skupaj za večjo varnost. Delavnica bo potekala na poligonu, kjer bodo motoristi lahko obnovili svoje znanje in veščine. Preizkusili se bodo v različnih vajah (vožnja osmice, slalom vožnja med stožci, zaviranje itd.). Hkrati bodo lahko preverili tudi stanje svojih motorjev in ustreznost motoristične opreme in zaščitnih sredstev, reševalci Zdravstvenega doma Tolmin pa bodo predstavili pravilno nudenje prve pomoči poškodovanim motoristom in drugim udeležencem na kraju prometne nesreče. Poleg policistov Policijske postaje Tolmin delavnico pripravljajo še SPVCP Tolmin, AMD Tolmin, reševalna postaja ZD Tolmin, Avto šola Petka, Moto klub Soča idr.

 

PU NOVO MESTO

  • sobota, 12. april 2014, od 8.30 do 16. ure (Center varne vožnje Raceland v Krškem): dan odprtih vrat Motoristi - za skupno varnost na naših cestah. Na pobudo svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občin Krško, Brežice, Sevnica in Škocjan, bo že šesto leto zapored potekal dan odprtih vrat, pripravili pa ga bodo skupaj s Policijsko upravo Novo mesto, zdravstvenim domom Krško in Centrom varne vožnje Raceland Krško. Udeleženci se bodo lahko seznanili s teoretičnimi in praktičnimi pravili varne vožnje, prikazali jim bomo tudi zaščitno opremo. Obiskovalci bodo lahko svoje znanje preverili na spretnostno-korekcijskem poligonu ter na dirkalni stezi. Predstavili bomo tudi nudenje prve pomoči. Na prireditvi bodo sodelovali tudi policisti Postaje prometne policije Novo mesto.

     

  • ponedeljek, 21. april 2014, ob 10. uri (parkirni prostor pri cerkvi v Mirni Peči): tradicionalni 16. blagoslov motorjev 2014. Na podlagi izkušenj iz preteklih let, ob ugodnih vremenskih ramerah organizator pričakuje več tisoč motoristov. Po programu je predvidena maša, ki se bo pričela ob 10. uri, sledi blagoslov motorjev in v nadaljevanju zabavni program. Policisti Policijske uprave Novo mesto bodo na prireditvi predstavili opremo za nadzor cestnega prometa, službeno motorno kolo, laserski merilnik hitrosti itd. in svetovali obiskovalcem. Ti se bodo lahko preizkusili na simulatorju vožnje z motornim kolesom in se o varni udeležbi v prometu pogovorili s policistom motoristom - inštruktorjem. Na prireditvenem prostoru bomo udeležencem predstavili tudi mobilno policijsko postajo.

 

Preberite tudi: