Pred dvema desetletjema, leta 1989, so takratni organi za notranje zadeve z akcijo Sever zaščitili demokratične procese v Sloveniji in na ta način omogočili demokratične volitve ter nastanek samostojne in neodvisne države Slovenije. Predstavniki Združenja Sever so na današnji novinarski konferenci podrobneje predstavili aktivnosti, s katerimi bomo letos obeležili 20. obletnico akcije Sever.

Aktivnosti za obeležitev 20-letnice akcije Sever je predstavil Anton Pozvek, generalni sekretar Združenja Sever.

IMG 8811

  • Prvi obsežnejši dogodek, strokovno-znanstveni posvet, bo v četrtek, 26. novembra 2009, ob 9. uri v Državnem svetu.
  • Istega dne, 26. novembra 2009, bo Radio Slovenija v Studio ob 17-ih gostil nekatere ključne akterje akcije Sever, kot so Janez Stanovnik, Tomaž Ertl, dr. Tomo Čas in drugi.
  • V nedeljo, 29. novembra 2009, ob 17.20, in v torek, 1. decembra 2009, ob 21.25, oboje na 2. programu TV Slovenija, bo predvajan dokumentarni film o akciji Sever in osamosvojitvenih procesih.
  • Osrednja slovesnost bo v ponedeljek, 30. novembra 2009, v Cankarjevem domu v Ljubljani, z neposrednim televizijskim prenosom na drugem programu TV Slovenija in radijskim prenosom na prvem programu Radia Slovenija.

<brrazstave z naslovom Ne čujem dobro - razpad Jugoslavije, rojstvo Slovenije.

Aktivnosti se bodo nadaljevale do sredine decembra, ko bo odkritih nekaj spominskih obeležij.


Vljudno vabljeni k udeležbi pri naštetih aktivnostih, pa tudi spremljanju radijskih in televizijskih oddaj!

IMG 8829

Anton Pozvek in dr. Tomo Čas


Zvočni posnetek izjave Antona Pozveka (mp3) 

Zvočni posnetek izjave dr. Toma Časa (mp3) 


Po besedah dr. Toma Časa, podpredsednika Združenja Sever in predsednika Organizacijskega odbora za 20. obletnice akcije Sever, je predstavitev zastavljena zelo široko. Gre namreč za prvo, resno, javno in transparentno opozorilo takratne oblasti v Republiki Sloveniji, da se je Slovenija odločila sama skrbeti za javni red in mir ter da ne bo dopuščala mitingaštva in preprečevanja demokratičnih procesov, ki so se začeli dogajali. Akcija Sever po njegovih besedah tudi ni potekala samo 1. decembra 1989 oz. tri dni pred tem datumom, vse aktivnosti v zvezi s preprečevanjem t. i.mitinga resnice so se začele že januarja tistega leta, ko se je začela usposabljati posebna enota milice republiškega sekretariata za notranje zadeve.

V združenju še ocenjujejo, da je bila akcija Sever pomemben prispevek v okviru osamosvojitvenih procesov, o katerih javnost premalo ve. Za še večjo obveščenost je bila te dni vzpostavljena spletna stran ob 20. obletnici Akcije Sever.

IMG 8821