Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je včeraj, 23. novembra 2009, obiskala makedonsko kolegico Gordano Jankulovsko. Na dvodnevnem delovnem obisku jo spremlja tudi generalni direktor policije Janko Goršek.

Ministrici sta govorili predvsem o vizumski liberalizaciji. Makedonija je bila namreč prva država v regiji, ki je izpolnila vse pogoje za uveljavitev vizumske liberalizacije, tako je Slovenija predlagala, da bi do brezvizumskega režima prišlo že 19. decembra 2009.

Poudarili sta tudi dobro sodelovanje med obema ministrstvoma in policijama. Med drugim sta podpisali pogodbo o brezplačni odsvojitvi premičnin. Slovenska policija se je namreč odločila, da makedonski policiji donira tri naprave za preverjanje pristnosti dokumentov Foster & Freeman, ki so predmet podpisa te pogodbe.

Na pogovorih, kjer je sodeloval tudi generalni direktor policije Janko Goršek, so se pogovarjali še o uvedbi skupnih preiskovalnih enot na Zahodnem Balkanu ter o sodelovanju pri izobraževanju mejne policije, pri implementaciji schengenskega informacijskega sistema v Makedoniji in pri uvedbi elektronskega poslovanja z matičnim registrom.

 

Več informacij o obisku na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve