Vodniki reševalnih psov, ki delujejo v okviru Komisije za reševalne pse in Kinološke zveze Slovenije, so se v petek, 4. decembra, zbrali v policijskem vadbenem centru v Gotenici, kjer so se udeležili tridnevnega usposabljanja.

DSCF2554

Usposabljanja se je udeležilo 46 tečajnic in tečajnikov iz 17 enot reševalnih psov, ki delujejo v okviru kinoloških društev po Sloveniji. Enota šteje 196 vodnikov in reševalnih psov z različnimi stopnjami izšolanosti, tečaja pa so se udeležili tako mlajši z manj izkušnjami kot tudi tisti, bolj izkušeni, ki imajo za sabo kar precej reševalnih akcij. 

DSCF2556

Teme letošnjega usposabljanja so bile: obravnava letošnjih reševalnih akcij, poznavanje prve veterinarske pomoči, teoretični in praktični del prve pomoči ponesrečencem, terenska vaja, ki je prilagojena dejanskim razmeram na terenu. Med predavatelji so bili predvsem strokovnjaki s področja kinologije, poleg njih pa še dva predavatelja, ki se prav tako ukvarjata s področjem uporabe službenih psov. Eva Vratarič je predavala o uporabi službenih psov za odkrivanje trupel in odorologiji Adil Huselja pa je predstavil organizacijo dela na področju službenih psov v slovenski policiji in pomembnost sistemskega reševanja organizacije in področja dela.

DSCF2580

Vodja usposabljanja Alojz Klančišar, ki je tudi operativni vodja skupine za iskanje pogrešanih, je izpostavil praktično uporabnost reševalnih psov, ki so zaradi svojih posebnih lastnosti pri iskanju ljudi na terenu izjemno učinkoviti in nenadomestljivi. Prav tako je poudaril, da je delo vodnikov reševalcev in njihovih štirinožnih prijateljev zahtevno in odgovorno, zato morata biti tako vodnik kot reševalni pes ustrezno pripravljena na zahtevne naloge na različnih terenih in ob različnih vremenskih razmerah. Opozoril pa je tudi na nujnost sistemskih rešitev tako na področju delovanja vodnikov reševalnih psov kot tudi sodelovanja s policisti pri neposrednem izvajanju iskalnih akcij.

DSCF2574

Usposabljanje v policijskem vadbenem centru je tudi potrditev dobrega sodelovanja med policijo in Enoto reševalnih psov, ki je sicer določeno v sporazumu o sodelovanju, nenehno pa se potrjuje tudi s skupnim delom pri iskalnih akcijah pogrešanih oseb.

DSCF2568