V. d. generalnega direktorja policije Marjan Fank in predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) Igor Potočnik sta v soboto, 15. novembra 2014, na Jezerskem podpisala Načrt sodelovanja med GRZS in Policijo za leto 2015.

IMG 0343

Namen vsakoletnega načrtovanja skupnih aktivnosti je nadgradnja že dolgoletnega vzornega sodelovanja med Policijo in GRZS na območju celotne Slovenije. Obe instituciji sta namreč v sklopu izvajanja svojih nalog zavezani k reševanju življenj in nudenja pomoči. V ta namen je GRZS priznan tudi status humanitarne in dobrodelne organizacije, ki deluje v javnem interesu.

V. d. generalnega direktorja policije je ob podpisu letnega načrta sodelovanja poudaril pomen preventivnih aktivnosti, s katerimi 'preprečujemo tragične nesreče, skrbimo za varnost pohodnikov, gornikov in drugih obiskovalcev naših hribov in gora, nemalokrat pa tudi rešujemo dragocena življenja'. Fank je še posebej opozoril, da bo v prihodnje treba storiti več tudi pri pripravi zakonodaje oz. predpisov, ki bi sankcionirali neodgovorne obiskovalce naših planin.

IMG 0344

Podpis letnega načrta sodelovanja za prihodnje leto je potekal v času organiziranega seminarja iz reševalnih tehnik gorskega reševanja, ki ga je za svoje inštruktorje organizirala GRZS. Seminarja se je udeležilo približno 70 inštruktorjev gorske reševalne zveze iz cele Slovenije, pa tudi policijski inštruktorji iz Posebne policijske enote, sestava III - Gorske enote.

IMG 0345

Podpisu letnega načrta sodelovanja se je pridružil tudi novi župan Občine Jezersko Jurij Rebolj, ki je prisotne pozdravil in jim zaželel prijetno bivanje v njihovi občini. V kratkem nagovoru je poudaril pomembnost in humanitarnost delovanja Gorske reševalne zveze Slovenije in same lokacije učnega centra GRZS na Virnikovi planini, ki se nahaja na območju Občine Jezersko.

Osnova za letno načrtovanje skupnega sodelovanja je določena v 5. členu že podpisanega sporazuma o sodelovanju med GRZS in Policijo, ki sta ga obe organizaciji podpisali 13. julija 2014.