Slovenska kriminalistična policija je več mesecev sodelovala z italijanskimi varnostnimi organi v skupni protiteroristični akciji Črni orel. Včeraj v zgodnjih jutranjih urah so orožniki iz Aquile v različnih provincah Italije aretirali 14 osumljencev. Zoper 11 je bil odrejen pripor, zoper 3 pa hišni pripor. V celotni preiskavi je bilo skupaj kazensko ovadenih 31 oseb.

V okviru operacije Črni orel oz. italijansko Aquila nera je bilo izvedenih več preiskav kaznivih dejanj, povezanih s financiranjem terorizma, z napadom na pravni red z diskriminacijo, etničnim, verskim in nacionalnim nasiljem. Aretiran je bil tudi vodja kriminalne združbe, ki je nabavljal orožje za izvrševanje nasilnih kaznivih dejanj. Kriminalna združba je med drugim načrtovala tudi oborožen rop z orožjem, ki ga je omenjeni vodja nabavil v Italiji. S preiskavo primera so orožniki začeli že v letu 2013, ko so obravnavali skupino osumljencev, ki je organizirala nasilna kazniva dejanja zoper posameznike, institucije in ustavno ureditev Italije.

Kriminalna združba je delovala tudi v Sloveniji, saj so trije njeni člani poskušali pri nas nabaviti orožje, kar pa jim je bilo v preiskavi preprečeno. Kriminalisti Uprave kriminalistične policije so skupaj z novogoriškimi kriminalisti z identifikacijo določenih osumljencev bistveno pripomogli k uspešno zaključeni akciji in aretaciji osumljencev. Zagrožene kazni za obravnavana kazniva dejanja so med 20 in 30 let zapora.