Slovenski kriminalisti smo v sodelovanju s policijami sosednjih držav na območju Zahodnega Balkana razkrili dobro organizirano mednarodno kriminalno združbo in ovadili osem osumljencev oktobrskega oboroženega ropa ene od celjskih prodajaln. Osumljence smo prijeli konec januarja letos, med vlomom v prodajni center v Šentjurju.

Potek in rezultate kriminalistične preiskave sta na novinarski konferenci na PU Celje danes, 3. februarja 2010, podrobneje predstavila Marjan Fank, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, in Jože Senica, vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Celje.

Povedala sta, da so kriminalisti Policijske uprave Celje skupaj z Upravo kriminalistične policije na Generalni policijski upravi in v sodelovanju s policijami Federacije Bosne in Hercegovine, Republike Srbske in Republike Hrvaške 31. januarja 2010 zaključili obsežno preiskavo kaznivega dejanja ropa (člen 206/I-III Kazenskega zakonika) in velike tatvine (člen 205/I-1-III KZ-1).

V okviru preiskave so ovadili osem oseb, starih  od 17 do 52 let, in sicer pet državljanov Slovenije, dva državljana BiH in enega državljana Hrvaške. Po odredbi preiskovalnega sodnika so policisti opravili tudi šest hišnih preiskav in pridržali šest osumljencev.

Celjski kriminalisti so s preiskavo začeli že 18. oktobra 2009, ko je prišlo do oboroženega ropa nad uslužbenkami ene izmed prodajaln v Celju. Storilci so splezali na streho prodajalne in skozi odprtino, ki so jo izrezali, vstopili v prostor, ki ni bil varovan z alarmom. V sanitarnih prostorih so počakali do jutranjih ur. Ob prihodu uslužbenk so jih s pištolo, nožem in grožnjami prisilili, da so legle na tla, kjer so jim s plastičnimi zategami zvezali roke. Zatem so iz kovinske blagajne odtujili 41.687,50 evrov gotovine, uslužbenke zaklenili v prostore sanitarij in pobegnili s kraja.

Z intenzivno kriminalistično preiskavo so policisti ugotovili, da je v ozadju dobro organizirana mednarodna kriminalna združba. Vsak od storilcev je imel pri izvršitvi kaznivega dejanja svojo vlogo. 41-letni državljan Bosne in Hercegovine je angažiral 52-etnega Velenjčana, da je pridobil podatke o objektu, kjer je bilo možno priti do večje količine denarja. Osumljeni Velenjčan je izbral objekt, ki sodi v verigo prodajaln, kjer je zaposlen. Ker je dobro poznal razmere in sistem varovanja, je priskrbel podatke za uspešno izvršitev kaznivega dejanja. 41-letnik iz Bosne in Hercegovine je za izvršitev ropa angažiral še dva sostorilca, državljana Slovenije ter Bosne in Hercegovine, pri ropu pa je neposredno sodeloval tudi sam. Eden izmed sodelujočih je skrbel za varovanje osumljencev med ropom, po dejanju pa jih je odpeljal s kraja.

Kriminalisti so z ogledom kraja dejanja, zbiranjem obvestil in prikritimi preiskovalnimi ukrepi pridobili dokaze o izvršitvi kaznivega dejanja ropa. Med drugim so prišli tudi do podatka, da namerava opisana kriminalna združba kaznivo dejanje na območju celjske regije ponoviti in si si tem pridobiti večjo premoženjsko korist.

Tudi v tem primeru je 52-letni Velenjčan 41-etnemu državljanu Bosne in Hercegovine posredoval podatke o objektu, v katerem je bila večja količina denarja. Priskrbel je tudi ustrezne načrte o varnostnih sistemih v objektu. 41-letni  državljan Bosne in Hercegovine je nato skupaj s še dvema sostorilcema, državljanoma Bosne in Hercegovine ter Hrvaške, 30. januarja 2010 pripotoval v Slovenijo, kjer so si priskrbeli ustrezno orodje in si ogledali objekt, od koder so nameravali odnesti denar. Ponoči so nasilno vlomili v enega od prodajnih centrov v Šentjurju, pri čemer pa so jih prijeli pripadniki Specialne enote na Generalni policijski upravi.

Pet osumljencev, ki so bili v preteklosti že obravnavani za premoženjska in nasilna kazniva dejanja, so policisti s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju, ki je vsem najprej odredil sodno pridržanje, trem tujim državljanom pa nato še pripor.

Obstaja sum, da so osumljenci na območju Slovenije in v tujini storili še več kaznivih dejanj, o čemer policisti še zbirajo obvestila.

***

Problematika premoženjske kriminalitete v RS 


V opisanem primeru so kriminalisti PU Celje po oktobrskem ropu celjske trgovine z zbiranjem obvestil odkrili, da je dejanje izvršila skupina najmanj treh storilcev. Z mednarodnim sodelovanjem s predstavniki kriminalistične policije v Banja Luki (BiH) so ugotovili, da sta dva od roparjev doma z območja BiH in obenem oba povratnika, specializirana za hujša premoženjska kazniva dejanja, predvsem rope in velike vlome z napadi na blagajne. Opisana skupina osumljencev je po podatkih tujih varnostnih organov osumljena tudi več težjih dejanj v drugih državah Zahodne Evrope. Zaradi njenega delovanja v evropskem prostoru že poteka koordinacija in izmenjava podatkov s tujimi policijami.

Po besedah Marjana Fanka so prav organizirane skupine storilcev z območja bivše Jugoslavije, ki prihajajo na območje Evropske unije izvrševat premoženjska kazniva dejanja, predmet analitičnega dela delovne skupine, ki deluje pod okriljem Europola. Delovna skupina je bila ustanovljena predvsem zaradi vse večjega števila roparjev in vlomilcev, ki v države članice EU prihajajo izključno z namenom izvrševanja kaznivih dejanj. Slovenska kriminalistična policija je aktivna članica skupine od leta 2007.