Globoko pretreseni in prizadeti sporočamo, da je danes, 4. julija 2015, v tragičnem dogodku v Ljubljani izgubil življenje 33-letni policist.

IMG 1703

Zvočni posnetek izjave Marjana Fanka (mp3) 

Novinarska vprašanja in odgovori (mp3) 


"Zaposleni v slovenski policiji smo danes globoko prizadeti in pretreseni ob tragičnem dogodku, v katerem smo izgubili svojega sodelavca, 33-letnega policista Policijske postaje Ljubljana Vič. Ob tem želim v svojem imenu in imenu vodstva policije družini policista, njegovim najbližjim, prijateljem in sodelavcem izreči globoko in iskreno sožalje," je svojo izjavo začel generalni direktor policije Marjan Fank.

Danes, nekaj po 11. uri je ljubljanski operativno-komunikacijski center prejel klic, za katerega se je sicer kasneje izkazalo, da je bil lažen. Kicatelj je dejal, da se na območju Iga dogaja nasilje v družini in da se bo zgodil masaker. Zaradi resnosti klica in ogroženosti življenj je bilo na kraj dogodka napotenih več policijskih patrulj, med njimi tudi patrulja Policijske postaje Ljubljana Vič. Na Ižanski cesti je kmalu zatem, okoli 11.15, med nujno vožnjo policijskih patrulj prišlo do čelnega trčenja med policijskim vozilom in vozilom klicatelja. Policijsko vozilo je vrglo z vozišča na travnik in ga obrnilo na streho, med tem ko je vozilo povzročitelja ostalo na vozišču. 33-letni policist, ki je vozil vozilo, je na kraju prometne nesreče izgubil življenje, njegov sodelavec, 26-letni policist, ki je bil na sovoznikovem sedežu, pa se je sam izvlekel iz vozila in je lažje telesno poškodovan. Povzročitelj, 43-letnik iz okolice Ljubljane, za katerega se je kasneje izkazalo, da je klicatelj, je huje telesno poškodovan. Oba sta na zdravljenju v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.


Po prvih podatkih, da gre za klasično prometno nesrečo, se je kasneje ob zbiranju obvestil in ogledu kraja nesreče izkazalo, da gre za kaznivi dejanji umora policista in poskusa umora policista. Klicatelja so policisti pred nekaj dnevi obravnavali zaradi suma kaznivega dejanja nasilja v družini in mu zaradi tega tudi izrekli prepoved približevanja. Danes se je osumljenec odločil, da se za postopke policistov maščuje. Po opravljenem klicu je policijske patrulje v zasedi čakal ob Ižanski cesti, na kateri izogib čelnemu trčenju pravzaprav ni mogoč. Čakal je približno 300 m pred krajem prometne nesreče, v vozilu znamke Opel Astra. Ko je opazil nasproti vozeče policijsko vozilo na nujni vožnji, je izsilil prednost vozniku, ki je pripeljal za njim in s pospešeno hitrostjo zapeljal naravnost proti policijskemu vozilu. Z visoko hitrostjo je nenadoma in namerno zapeljal na nasprotni vozni pas in čelno trčil v policijsko vozilo.

Dejstvo, da policista, ki sta bila udeležena v prometni nezgodi, z osumljencem nista opravljala postopka zaradi nasilja v družini, zaradi katerega se je osumljenec tudi maščeval, kaže na to, da je bil izključni namen osumljenca, da umori katerega koli policista in ne da se maščuje točno določenemu policistu.

Trenutno poteka preiskava kaznivih dejanj in utemeljevanje naklepa, ravnanje osumljenca pa se obravnava kot kaznivi dejanji umora policista in poskusa umora policista. Ogled kraja so sprva prevzeli policisti Postaje prometne policije Ljubljana, po potrditvi namernega trčenja pa ljubljanski kriminalisti. Na kraju sta bila tudi preiskovalna sodnica, državni tožilec in izvedenec prometne stroke.

Takoj po dogodku je bila svojcem umrlega policista in policistom, ki so bili prav tako napoteni na kraj dogodka, nudena psihološka pomoč. Za ponesrečeno patruljo je namreč vozilo več policistov, ki so nesrečo videli in ob tem doživeli velik stres in travmo.

"Narava dejanja kaže, kako nepredvidljivo, nevarno in tvegano je opravljanje poklica policista. Lani smo ob običajnem prometnem prekršku prav tako izgubili policista, ki ga je umoril voznik na cesti. Danes smo pri varovanju življenja drugih na področju nasilja v družini izgubili še enega policista. To še kako potrjuje, da policist ni uradnik ali javni uslužbenec, ki ima garancijo, da se bo ob zaključku svoje službe vrnil domov živ in nepoškodovan."


* * *

V prvem polletju 2015 se je skupaj zgodilo 91 napadov na policiste, kar je12 manj kot v enakem obdobju lani, pri tem pa je bilo oškodovanih 136 policistov, kar je 26 manj kot v polletju leta 2014.

tabela

Tabela: Število napadov na policiste po letih