Generalni direktor policije Marjan Fank se je danes, 21. oktobra, na Dunaju sestal s šefi policij Avstrije, Madžarske in Hrvaške in jih pozval k čim boljšemu sodelovanju in izmenjavi podatkov v času povečanih migracij, s katerimi se srečujejo tudi njihove države.

Tovrstno sodelovanje so podprli tudi predstavniki drugih policij, saj se strinjajo, da je ključnega pomena za zagotavljanje varnosti in ustrezno obravnavo migrantov prav pravočasna in dosledna izmenjava vsebinsko celovitih informacij med policijami o predvidenem pritoku migrantov iz posamezne države v drugo državo. ‎

4

Šefi policij so si bili enotni, da je dolgoročno nujno iskati rešitev problema pri izvoru oziroma v Grčiji, kjer migranti prvič vstopijo v EU. Menili so tudi, da je treba okrepiti nadzor na meji med Grčijo in Turčijo.

3

Slovenski in avstrijski generalni direktor sta spregovorila tudi o nadaljnjem sodelovanju med obema policijama, ki ga že sedaj ocenjujeta za zelo dobrega. Med drugim sta se dotaknila tudi iskanja dodatnih rešitev v okviru celotnega sistema oz. načina prehajanja migrantov iz Slovenije v Avstrijo v prihodnje.

2

Med njimi je ena od možnosti tudi iskanje primernega mesta za prehod migrantov, ki bi bil sprejemljiv za obe državi. Dogovorila sta se, da bosta s pravočasno izmenjavo informacij (kar sicer že poteka) zagotovila pripravo države na izstop oz vstop, ocenila obseg prehodov, ki bo obvladljiv, časovno dinamiko in seveda tudi krajevno primernost mest prehajanja.

1

Slovenska policija sicer dobro sodeluje z avstrijskimi kolegi, prejeli pa smo zagotovilo, da se bo izboljšala tudi komunikacija s hrvaškimi kolegi.