V noči na 17. december 2015 so kriminalisti in policisti na območju policijskih uprav Nova Gorica, Koper in Kranj izvedli zaključno akcijo kriminalistične preiskave, pri kateri so identificirali kriminalno združbo, ki je na območju Slovenije izvrševala kazniva dejanja trgovine z ljudmi po 113. členu kazenskega zakonika (KZ-1).

Kriminalna združba je v Ukrajini novačila dekleta, jim organizirala prevoz v Slovenijo in jih nastanjala ter zaposlovala v nočnih lokalih. Oškodovanke so bile v nočnih lokalih izkoriščane za prostitucijo. V preiskavi je bilo ugotovljeno, da je bilo oškodovanih 10 državljank Ukrajine, državljanka Dominikanske republike in državljanka Italije. Pri tem so člani kriminalne združbe skupaj izvršili 17 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi.

Trenutno sta pridržani dve osumljeni osebi.

IMG 5926

V okviru zaključne akcije kriminalisti na območjih koprske, novogoriške in kranjske policijske uprave opravljajo 15 hišnih preiskav, pri katerihsodeluje skupno okoli 120 kriminalistov in policistov iz policijskih uprav Koper, Nova Gorica, Kranj, Murska Sobota, Maribor, Celje in Ljubljana. Pri zaključnih aktivnostih sodelujejo še inšpektor Inšpektorata RS za delo, tržni inšpektor ter delavci sektorja za nadzor Finančne uprave RS iz Nove Gorice.

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo RS.

IMG 1586