Več kot 100 držav s celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje dan varne rabe interneta. Ob tem želimo tudi v Policiji spomniti na samozaščitno ravnanje in opozoriti na morebitne negativne posledice, do katerih lahko pride, če pretirano zaupamo vsebinam in osebam, s katerimi se srečujemo v virtualnem svetu. Tokrat v ospredje postavljamo varnost naših najmlajših.

Na internetu lahko najdemo neskončno veliko koristnih, zanimivih in uporabnih informacij. Vendar pa splet skriva tudi številne pasti. Ena izmed teh je prav gotovo izkoriščanje zaupanja otrok. Odkrivanje virtualnega sveta, razkrivanje svojega zasebnega življenja na internetu in povezovanje z neznanci lahko kmalu pripeljejo do dogodkov, ki niso več obvladljivi. Internet je namenjen raziskovanju, povezovanju, vendar njegove številne možnosti uporabe zahtevajo tudi odgovorno ravnanje. Uporabniki moramo v prvi vrsti zaščiti sebe in svoje osebne podatke. Premalokrat se zavedamo, da je tisto, kar je enkrat objavljeno na internetu, skoraj nemogoče odstraniti.

Neprimerne fotografije, ki se nam v nekem trenutku morda zdijo zanimive in neproblematične, in jih namenimo določeni (znani ali neznani) osebi, se lahko hitro znajdejo na spletem omrežju. Ker jih je potem, ko "zaokrožijo" po svetu, nemogoče umakniti, nas lahko take fotografije spremljajo še dolga leta, morda celo življenje: ob vpisu na fakulteto, pri iskanju zaposlitve, v družabnem življenju. Najhuje, kar se lahko zgodi, je, da ti posnetki in fotografije zaidejo v pornografsko industrijo.


Najpogostejše so zlorabe neprimernih fotografij in posnetkov, spremlja pa jih izsiljevanje

Slovenski policisti smo se v zadnjih šestih mesecih najpogosteje srečevali s primeri zlorab zaupanja na internetu, ko pogosto mladoletna žrtev preko družabnih omrežij naveže stik z neznancem. Sčasoma zgradita »zaupanje« do stopnje, da žrtev na prigovarjanje neznanca posreduje nekaj svojih golih fotografij. Nato se začne izsiljevanje, ko neznanec zahtev še več fotografij in videoposnetkov, ali pa »odkup« že poslanih, sicer grozi, da bo že prejete posnetke objavil na internetu. Žrtve se pogosto znajdejo v dilemi, kaj storiti. V takem primeru je najbolje, da komunikacijo prekinejo in skupaj s starši prijavijo kaznivo dejanje.

Pojavljajo pa se tudi primeri izmenjav neprimernih fotografij med prijatelji, ki se nato znajdejo na spletu ali pa pokažejo ostalim znancem in prijateljem. V vseh primerih ne gre nujno za kazniva dejanja, lahko pa takšna dejanja močno prizadenejo izpostavljenega posameznika, še posebej v občutljivem obdobju odraščanja.


Značilnosti spletnih zlorab otrok

Splošna značilnost primerov, ki jih obravnava policija in v katerih so udeležene mladoletne osebe, je, da so mladoletniki lahko precej hitro izpostavljeni komunikaciji z neznanci, jim slepo zaupajo, ti pa nato od njih zahtevajo različne stvari. Navadno gre za sporne fotografije. Prvim poslanim hitro sledi zahteva po novih fotografijah in izsiljevanje, da bodo, če zahtevam ne ugodijo, že poslane fotografije objavljene. Zlorabam so izpostavljene tako deklice kot dečki, je pa zaznati razliko v komunikaciji z enimi ali drugimi.

Storilci z deklicami najpogosteje vzpostavijo stik preko portalov, ki jih navadno obiskujejo otroci oz. mladostniki. Z njimi komunicirajo pod pretvezo, da so njihovi vrstniki. Storilci se pogosto spoznajo na težave, s katerimi se med odraščanjem srečujejo mladostniki, izkoriščajo svoj položaj v odnosu do njih, poznajo trende, modne smernice, glasbo, športne in pop idole mladostnikov ipd. Od deklic precej hitro pridobijo prve posnetke, nato pa od njih zahtevajo vedno več, vedno bolj intimne in sporne fotografije golega telesa ali simulacije spolnih aktov. Svoje zahteve vselej pospremijo z grožnjo, da bodo že poslane fotografije objavljene na forumih ali portalih, ki jih obiskujejo otrokovi vrstniki, ali pa da bodo po e-pošti posredovali slike drugim, če ne ugodijo zahtevam po novih fotografijah oz. za določeno vsoto odkupijo že poslane fotografije. Še več, nekateri storilci gredo tako daleč, da prav otroke spodbujajo, da povedo še za kakšno vrstnico/vrstnika, ki bi se z njimi »pogovarjal« - vse z enakim namenom. Običajno se takšnega pristopa poslužujejo pri deklicah, čeprav tudi dečki (morda v manjši meri) utegnejo postati žrtve teh dejanj.

Pri dečkih storilci uberejo nekoliko drugačen pristop. Z lažnimi profili se na družabnih omrežjih predstavljajo s slikami atraktivnih in postavnih mladih žensk in tako vzpostavijo stik z dečki. Sprva si izmenjajo nekaj komplimentov, dečkom povedo, »da tudi oni dobro izgledajo, da so postavni« itd. Nato jih pozovejo, da jim pokažejo »več«. Podobno kot pri deklicah, tudi tu zahtevajo čedalje bolj sporne in nazorne fotografije golega telesa in simulacije spolnih aktov, ob tem pa grozijo s pošiljanjem in objavami že poslanih fotografij na forumih in drugih spletnih straneh.


Otroci!

  • Pri komunikaciji z osebami, ki jih ne poznate, bodite pozorni, da ne izdajate preveč informacij o sebi.
  • Na spletu ne objavljajte fotografij, ki bi se jih utegnili sramovati!
  • Če ste žrtev izsiljevanja, tega ne zadržujte v sebi, ampak takoj poiščite pomoč staršev, skrbnikov, sorodnikov, prijateljev, pedagogov.


Starši!

  • Bodite pozorni na vsebine, ki jih vaš otrok obiskuje na spletu, in skupaj z njim raziskujte internet. Medsebojno zaupanje je pri tem izjemno pomembno.
  • Ne pustite jim "neomejenega" dostopa do spleta preko najrazličnejših elektorskih naprav, temveč skupaj oblikujte dogovor o varni rabi interneta in tako določite čas brskanja po spletu, termin ter vsebine.
  • Tudi sami se podučite o nevarnostih, ki prežijo na spletu.
  • V primeru, da se zgodi katera izmed opisanih neprijetnosti in se vaši otroci ujamejo v zgoraj opisane situacije, jih nikar ne oštevajte! Ne očitajte jim, da so ravnali neodgovorno, saj so bili otroci zavedeni, prevarani, njihovo zaupanje je bilo zlorabljeno. Zavedajte se, da smo tudi odrasli lahko v svojih dejanjih naivni - otroci še toliko bolj. Če smo na primer sami žrtve goljufij, še posebej, če nas to "udari po žepu", o tem neradi govorimo.
  • Če je žrtev kaznivega dejanja mladoletna oseba, o tem takoj obvestite tudi policijo, saj takšni dogodki pomenijo kaznivo dejanje zoper spolno integriteto otrok in mladostnikov.

IMG 8912

Preden se postaviš pred spletno kamero, preden pošlješ svojo fotografijo znani ali neznani osebi, še enkrat dobro premisli! Pomisli na vse možne posledice, pomisli na svojo prihodnost, saj s potrditvijo prenosa nimaš več nadzora nad fotografijo.


Več nasvetov za varno rabo interneta

Starši in otroci, zavarujte se pred zlorabami na internetu - policija svetuje

Ne postanite tarča spletnega izsiljevanja z golimi posnetki ali fotografijami!

Safe.si - center za varnejši internet

SI-CERT