Šestim službenim psom finančne uprave sta se 10. junija 2016 pridružila dva nova kratkodlaka nemška ptičarja, ki bosta skupaj z vodnikoma skrbela, da bodo tihotapci tobaka in tobačnih izdelkov na ozemlju Slovenije imeli bistveno oteženo delo.

Nova službena psa sta plod lastne vzreje slovenske policije, natančneje Oddelka za šolanje službenih psov Policijske akademije, ki je s svojimi strokovnjaki poskrbel tudi za osnovno in specialistično šolanje psov za odkrivanje tobaka in tobačnih izdelkov.

FotoFURS

Finančna uprava je doslej razpolagala s šestimi službenimi psi, od tega petimi za odkrivanje prepovedanih drog (trije nemški ovčarji, belgijski ovčar in terier) in enim za odkrivanje tobaka in tobačnih izdelkov (nemška kratkodlaka ptičarka).

Med strateške naloge finančne uprave sodi tudi preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje nezakonitega pretoka blaga in trgovanja z nedovoljenim blagom, s tem pa zagotavljanje in krepitev zaščite življenja, zdravja, varnosti ljudi, živali in rastlin ter varstva okolja. Področje dela službenih psov in vodnikov predstavlja enega od pomembnih kamenčkov v mozaiku realizacije navedenih strateških nalog v boju proti organiziranemu kriminalu in goljufijam na področju prepovedanih drog ter tobaka in tobačnih izdelkov.

Področje tihotapljenja tobaka in tobačnih izdelkov predstavlja enega večjih globalnih problemov in ima velik vpliv predvsem na proračune držav, posledično tudi na zdravje in javno varnost. Številne analize kažejo, da predstavlja tihotapljenje cigaret in tobaka, ne glede na vrsto transporta, eno najbolj dobičkonosnih aktivnosti organiziranih kriminalnih združb. Evropa še vedno ostaja najpomembnejše ciljno območje za tihotapljenje cigaret, predvsem zaradi visokih dajatev (npr. trošarin) in drugih omejitev, ki jih prinašajo novosti na področju zakonodaje.

Nova, leto in pol stara službena psa bosta z vodnikoma imela zelo dober vzor in motivacijo, da postaneta tako uspešna kot njuna sedem let stara pasja kolegica, ki se je doslej zelo izkazala pri odkrivanju tihotapljenih cigaret in tobaka, tako v pomorskem, cestnem in železniškem prometu. Dela in priložnosti bo za vse tri dovolj, prav tako za slovensko policijo, da za finančno upravo izšola še kakšnega psa, ki bo zaznal vonj po tobaku.


Besedilo in foto: Finančna uprava Republike Slovenije