Slovenska policija se je danes ponovno zavila v črnino. Globoko smo pretreseni in prizadeti zaradi nenadne izgube sodelavca, kolega policista, ki mu je bilo življenje nasilno odvzeto med opravljanjem policijskih nalog.

O današnjem tragičnem dogodku sta popoldne v Brežicah spregovorila namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar in direktor policijske uprave Novo mesto Janez Ogulin.


Zvočni posnetek izjave mag. Tatjane Bobnar (mp3)  

Zvočni posnetek izjave Janeza Ogulina (mp3)  

Novinarska vprašanja in odgovori (mp3)  


Kot je po prvih na kraju zbranih informacijah povedal Ogulin, je bil nekaj pred 11. uro Operativno-komunikacijski center PU Novo mesto obveščen, da v naselju tava mlajši moški: "Policijski patrulji, ki sta bili napoteni na lokacijo, moškega nista našli, so pa policisti občanom naročili, naj jih obvestijo, če ga znova vidijo. Približno ob 11.45 so ga občani ponovno opazili in poklicali policijo. Patrulja, v kateri je bil tudi 30-letni policist Damir Golobič, je moškega opazila, kako sedi, napol leži ob cesti. Ko se mu je policist približal, je moški nenadoma zamahnil proti njemu in ga zabodel v prsni koš. Policistu so prvo pomoč na kraju takoj nudili kolegi policisti in počakali na prihod reševalnega vozila, s katerim je bil odpeljan v brežiško bolnišnico, kjer pa je, nekaj pred poldrugo uro popoldne, policist na žalost izgubil boj za življenje. Zelo smo pretreseni. Osebno sem že govoril s starši, jim izrekel sožalje; sedaj pa ponovno, še javno izrekam sožalje staršem in svojcem ter vsem kolegom, s katerim je umrli policist delal." Osumljenec je 22-letni nemški državljan, ki so ga na tem območju prvič opazili, domačine pa naj bi v angleščini spraševal za delo. Moški je po napadu pobegnil okoli 100 metrov stran, se zabodel v prsni koš ter izkrvavel.

Bobnarjeva pa je dejala, da smo v policiji pretreseni in šokirani, ker smo ponovno soočeni z najhujšo zgodbo, ki se nam lahko zgodi: "Izgubili smo sodelavca, ki je zjutraj nič hudega sluteč odšel na svoje delovno mesto, da bi služil ljudem, da bi jim pomagal. Tako je to v bistvu že drugi julij, ko s starši delimo neizmerno žalost, pa tudi jezo zaradi takšnega krutega, skrajno krivičnega in nedopustnega ravnanja. In sedaj naj nekdo stopi pred svojce ter policiste in policistke in jim pove, da je poklic policista primerljiv ali enak drugim poklicem v javnem sektorju. V imenu generalnega direktorja policije in vodstva policije izrekamo sožalje svojcem in sodelavcem policista. Policistom je bila nudena tudi psihološka pomoč in podpora. Z direktorjem policijske uprave bova obiskala svojce, jutri jih bo obiskal tudi generalni direktor policije Marjan Fank." Kot je še povedala, v zadnjih letih beležimo okoli 200 napadov na policiste letno, kar je nekoliko manj kot v preteklosti, a so napadi na policiste iz leta v leto vse bolj kruti: "Čedalje pogosteje so storjeni tudi iz nekega maščevalnega vzgiba, zato so tudi vsa naša prizadevanja in dosedaj podani predlogi za spremembo zakonodaje usmerjeni predvsem v zagotavljanje varnosti policistom v postopkih in ljudem."

Odziv generalnega direktorja policije Marjana Fanka: Tragična izguba sodelavca je globoko zarezala v celotno policijo

Odzvala se je tudi ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar. Več >> 

Danes umrli policist je že šesti slovenski policist, ki je od leta 1991 izgubil svoje življenje pri opravljanju policijskih nalog.

Ostalih pet je bilo naslednjih: Jakob Ornik, policist Policijske postaje Tolmin (Policijska uprava Nova Gorica), ki mu je 1. januarja 1993 pri reševanju udeleženca v prometni nesreči zdrsnilo na pomrznjenih in z listjem pokritih tleh, da je omahnil preko previsa v globino, Anton Lipovac, stalni dežurni policist na Policijski postaji Kočevje (Policijska uprava Ljubljana), ki ga je 20. novembra 1997 v prostorih policijske postaje ustrelil občan, Mitja Capuder, policist Policijske postaje Koper (Policijska uprava Koper), ki je 6. januarja 2009 umrl zaradi zastoja srca, medtem ko je zasledoval osumljenca vloma, Damjan Kukovič, policist Policijske postaje Litija (Policijska uprava Ljubljana), ki ga je 22. avgusta 2014 pri kontroli prometa ustrelil voznik v postopku, umrl pa je tri dni kasneje, in Igor Mauser, policist Policijske postaje Ljubljana Vič (Policijska uprava Ljubljana), ki je življenje izgubil po tem, ko se je 4. julija 2015 storilec s svojim vozilom namerno zaletel v policijsko vozilo.


Problematika napadov na policiste

Med napade na policiste so všteta kazniva dejanja po členih 299, 300, 301 in 302 Kazenskega zakonika RS (KZ-1), in sicer: preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi, napad na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti, sodelovanje v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje, in hujskanje k upiranju. Statistični podatki

 

Tabela: Napadi na policiste v obdobju 2009-2015

  2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015
Število kaznivih dejanj 260 254 276 284 231 204 177
Število napadenih policistov 390 361 517 513 334 316 279


V letošnjem letu se je do 25. junija zgodilo 67 napadov na policiste, napadenih pa je bilo 100 policistov.

 

Tabela: Poškodbe policistov v napadih, zaradi katerih so uporabili prisilna sredstva v obdobju 2009-2015

  2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015
Število poškodovanih policistov 124 116 126 142 108 111 84


Letos, do 25. junija 2016, je bilo 19 policistov poškodovanih v postopkih uporabe prisilnih sredstev zaradi napadov nanje.