Med akcijo Hitrost, ki je od 27. junija do 10. julija potekala po vsej Sloveniji, so policisti zaznali 5.360 prekoračitev dovoljene hitrosti.

 V 4.033 primerih so bili vozniki ustavljeni, 1.327 kršiteljev pa bo o prekršku obveščenih po pošti.

Od 5.360 prekoračitev hitrosti jih je bilo:

  • 3.983 zaznanih v naselju,
  • 524 izven naselja,
  • 853 pa na avtocestah in hitrih cestah.

Hitrost - počasneje je varneje!

Varno v poletje na slovenskih cestah

 
Namen akcije hitrost je umirjanje prometa, hitrost namreč ostaja eden od poglavitnih vzrokov za najhujše prometne nesreče. Policisti so zato v tem obdobju nadzirali hitrost vožnje s tehničnimi sredstvi, tudi s stacionarnimi merilniki hitrosti, ki jih je največ na avtocestah. Nadzor hitrosti so opravljali tudi s pomočjo tahografov, nameščenih v tovornih vozilih in avtobusih.


Poleti so prometne nesreče pogostejše, zato bodite previdni

Začelo se je obdobje počitnic in dopustov, ko se ljudje množičneje odpravljamo proti turističnim krajem. Zaradi gostejšega prometa v tem času ne bo odveč dodatno opozorilo. Žal je namreč prav poletje čas, ko so prometne nesreče pogostejše, zato želimo policisti z nadzori in različnimi preventivnimi akcijami vplivati na voznike, da bi bili še bolj pozorni in bi vozili čim bolj varno. Višje povprečne hitrosti so značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti cest dobre. Vozniki lahko zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobijo lažen občutek varnosti, zato lahko vozijo hitreje.

Kdaj je pričakovati večje zgostitve prometa, lahko preverite v rubriki Prometni koledar na spletni strani Prometno-informacijskega centra

Voznike pozivamo, naj se na pot odpravijo spočiti, naj gredo na pot pravočasno ter naj bodo v prometu strpni in umirjeni.


Za lastno varnost lahko največ naredimo vozniki sami

Da bi bile naše ceste bolj varne, moramo za to poskrbeti predvsem vozniki sami, dosledno spoštovati cestnoprometne predpise ter ohranjati hitrost v dovoljenih mejah, kot to določajo prometna pravila.

Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Zato v policiji znova opozarjamo - vozniki, prilagodite hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti!