Začenja se veseli december, čas druženja in praznovanj. Da bi minil varno, bomo policisti med 2. in 20. decembrom poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov. Ob tem pa znova pozivamo - nikar ne sedajte za volan, če ste uživali alkoholne pijače! Naj raje vozi kdo, ki alkohola ni užival, ali pa se odločite za javni prevoz.

premisli-alkohol-ubija1Premisli. Alkohol ubija!  

Da bi bile slovenske ceste varne za vse prometne udeležence, bomo policisti med 2. in 20. decembrom po vsej Sloveniji preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola oziroma pod vplivom prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil. Izvajali bomo tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen), in sicer bomo preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku uživali alkoholne pijače.

Policisti bomo nadzor izvajali predvsem na tistih lokacijah in v času, ko je po izkušnjah na cestah največ voznikov, tj. predvsem v popoldanskem času in ob koncih tedna. Poleg tega bomo preizkuse alkoholiziranosti dosledno odrejali tudi hujšim kršiteljem cestnoprometnih predpisov.

Namen poostrenega nadzora je, da v sodelovanju z drugimi organizacijami prispevamo k osveščanju o problematiki vožnje pod vplivom alkohola in drog, zmanjšanju števila neodgovornih voznikov ter s tem tudi k zmanjšanju števila prometnih nesreč, ki jih povzročijo taki udeleženci v prometu.

Alkohol v prometu je izjemno nevaren dejavnik, ki - pogosto v kombinaciji s prehitro vožnjo - velikokrat botruje najhujšim prometnim nesrečam. Že manjša količina alkohola lahko oslabi sposobnost miselnega presojanja in motorične sposobnosti. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, čeprav ima slabšo sposobnost zaznavanja. Temu sledijo tudi napačna ocena razdalje, (pre)počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd., vse to pa so dejavniki, ki izjemno povečajo verjetnost nastanka nesreče.

V prometnih nesrečah, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci, je v prvih desetih mesecih letošnjega leta umrlo 34 udeležencev, 137 se jih je hudo telesno poškodovalo in 482 lahko telesno poškodovalo.

Tokratni poostreni nadzor je tretji del akcije 0,0 šofer. Gre za evropsko usklajen nadzor, poimenovan Alcohol & drugs, ki bo istočasno potekal v več evropskih državah, pridružuje pa se mu tudi slovenska policija.


Alkohol ubija, največkrat nedolžne