Med 17. in 23. aprilom 2017 poteka vseevropska akcija nadzora hitrosti, v kateri bomo sodelovali tudi slovenski policisti. V tem času bomo policisti preverjali, ali vozite prehitro.

V sredo, 19. aprila, med 6. in 18. uro po vsej Sloveniji poteka maraton nadzora hitrosti


Rezultati nadzora so objavljeni v sporočilu za javnost (20. 4. 2017): Policisti ugotovili 1.136 prekoračitev hitrosti

01 AkcijaHitrost

Hitrost - počasneje je varneje!


Namen akcije je umirjati hitrosti v prometu in vplivati na zavedanje ljudi o pomembnosti prilagajanja hitrosti tako cestnoprometnim predpisom kot tudi voznim razmeram in lastnim vozniškim sposobnostim. Prekoračitev hitrosti namreč ogroža vse udeležence v prometu in predstavlja enega najpogostejših vzrokov prometnih nesreč.


Hitrost sodi med najpogostejše vzroke prometnih nesreč

Lani je bila neprilagojena hitrost vzrok za kar 32 % vseh smrtnih žrtev na naših cestah. Hitrost je lani na slovenskih cestah zahtevala 42 življenj (32 % vseh smrtnih žrtev) in 299 hudo telesno poškodovanih oseb (35 % vseh hudo telesno poškodovanih). Velika večina prometnih nesreč zaradi hitrosti se je zgodila na lokalnih cestah v naselju (46 %) ter na regionalnih cestah (19 %). V lanskem letu se je delež alkoholiziranih voznikov v prometnih nesrečah, ki jim je botrovala hitrost, zvišal za 23 %. Neprilagojena hitrost je pogosto povezana tudi z nekaterimi drugimi vzroki prometnih nesreč, kot so nepravilna stran oziroma smer vožnje, nepravilnosti pri prehitevanju in izsiljevanje prednosti, stopnja poškodb pa je povezana tudi z neuporabo varnostnih pasov.


Namen aktivnosti je dolgoročno vplivati na varnost vseh prometnih udeležencev

Z napovedanimi aktivnostmi želi policija okrepiti zavedanje prometnih udeležencev, da je neprilagojena hitrost lahko velika grožnja za nastanek najhujših prometnih nesreč. Z nadzorom želimo dolgoročno vplivati na voznike, da bi spremenili svoj slog vožnje, tako da bi vozili čim bolj defenzivno in umirjeno ter da bi bili bolj pozorni na šibkejše udeležence v prometu.


Sredi tedna še maraton nadzora hitrosti

Svoje aktivnosti bomo še posebej okrepili v sredo, 19. aprila 2016, ko bo, tako kot v večini evropskih držav, tudi v Sloveniji potekal maraton nadzora hitrosti. Ta dan bodo vozniki na več kot 600 lokacijah lahko pričakovali nadzor hitrosti, konkretne lokacije pa bo že dan pred nadzorom mogoče preveriti tudi na spletni strani policije.


Maraton nadzora hitrosti bomo v Sloveniji izvedli tretje leto zapored. Izkušnje iz preteklih let kažejo, da  policisti na dan nadzora ugotavljajo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 % voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljajo okrog 8 % prekoračitev. Ta podatek potrjuje tudi osnovni namen nadzora, ki ni usmerjen v kaznovanje voznikov, temveč v spreminjanje njihovih vozniških navad.

Vseevropski nadzor hitrosti sovpada z začetkom nacionalne akcije Hitrost, ki jo pod sloganom Ne prehitevaj življenja. Hitrost ubija. koordinira Javna agencija RS za varnost prometa.

Več o nacionalni akciji si lahko preberete v programu aktivnosti