V ponedeljek, 17. aprila, se je začela vseevropska akcija nadzora hitrosti, ki poteka vse do nedelje in v kateri sodelujemo tudi slovenski policisti. V prvih dveh dneh poostrenega nadzora pa so policisti že obravnavali nekaj izjemno visokih prekoračitev hitrosti. Na avtocesti so vozniku namerili kar 232,38 km/h, drugemu vozniku pa so v naselju izmerili 122,86 km/h. Slednji je vozil tudi pod vplivom alkohola, in sicer je "napihal" 0,38 mg/l.

Hitrost še vedno sodi med najpogostejše vzroke prometnih nesreč. Lani je bila neprilagojena hitrost vzrok za kar 32 % vseh smrtnih žrtev na naših cestah. Pomemben dejavnik, ki poveča možnost za nastanek prometne nesreče, pa je tudi vožnja pod vplivom alkohola.

Zato vse prometne udeležence znova pozivamo - vozite previdno, za volan pa ne sedajte, če ste uživali alkoholne pijače!


Upoštevajte omejitve hitrosti in druge cestnoprometne predpise, vožnjo pa prilagodite razmeram na cesti in lastnim vozniškim sposobnostim. Spoštujte življenje - svoje in tudi življenje drugih prometnih udeležencev!

Sicer pa so policisti v dveh dneh poostrenega nadzora ugotovili tudi precej drugih kršitev, kot so vožnja na prekratki varnostni razdalji, vožnja pod vplivom alkohola, neupoštevanje prometne signalizacije in svetlobnih prometnih znakov, prehitevanje po desni strani, tehnična neizpravnost vozil, nepravilno razvrščanje pred križiščem, preobremenjenost tovornih vozil in nepritrjen tovor, opravljanje izrednega prevoza brez dovoljenja idr.

Danes, 19. aprila, med 6. in 18. uro po vsej Sloveniji poteka tudi maraton nadzora hitrosti. Policisti merimo hitrost na 627 lokacijah.

Ne prehitevaj zivljenjaNe prehitevaj življenja. Hitrost ubija!  

Hitrost - počasneje je varneje!