V okviru pomoči pri upravljanju s povečanimi migracijskimi tokovi bo jutri, 26. aprila 2017, v Makedonijo odšla 15. skupina slovenskih policistov.

Slovenska policija bo na ozemlje Republike Makedonije do 26. maja 2017 napotila policistko in pet policistov za izvajanje skupnega nadzora nad  prehajanjem makedonske državne meje.

IMG 1398

Naloge v Republiki Makedoniji bodo opravljali Sanja Potušek iz Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi, Boštjan Pfeifer iz Policijske postaje vodnikov službenih psov Koper, Bojan Šumah iz Specializirane enote za nadzor državne meje na Generalni policijski upravi, Matej Vončina iz Policijske postaje Radovljica, Rafko Dopler iz Policijske postaje za izravnalne ukrepe Maribor in Andrej Turk iz Postaje mejne policije Metlika.

IMG 1389

Dan pred odhodom jih je sprejel namestnik generalnega direktorja policije Simon Velički, ki je poudaril, da se morajo pri svojem delu zavedati, da v tujini predstavljajo slovensko policijo. Delovnemu srečanju so prisostvovali vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi Vladimir Pocek in Roman Čoh iz istega sektorja, ter Robert Nedok iz Postaje mejne policije Petišovci, vodja štirinajste skupine policistov, ki ji je pred dnevi potekel mandat in se je že vrnila domov.

IMG 1392

Policisti bodo naloge opravljali najprej na območju Postaje mejne policije Medžitlija (Police Station for Border Control and Border Surveillance Medžitlija) oziroma izven območja mejnega prehoda Medžitlija, ki je južno od Bitole. Predvidoma v začetku maja pa bodo naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Bogorodica (Police Station for Border Control and Border Surveillance Bogorodica) in izven območja mejnega prehoda Bogorodica. Po potrebi bodo pomagali makedonskim policistom v začasnem prehodnem centru Gevgelija (Temporary Transition Centre – Gevgelija). Slovenski policisti bodo naloge izvajali v delovni policijski uniformi in pri tem uporabljali službena vozila ter opremo.

IMG 1388

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije, Uradom za javno varnost, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.


Aktivnosti slovenske policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi