Kot je sporočilo Veleposlaništvo Republike Italije v Ljubljani, bo Italija med 10. in 30. majem zaradi vrha G7 ponovno začasno uvedla nadzor na svojih notranjih mejah. V tem času lahko mejo prestopite le z veljavno osebno izkaznico ali potnim listom.

Vrh G7 bo 26. in 27. maja potekal v Taormini na Siciliji, zato bo Italija ponovno začasno uvedla nadzor na vstopnih točkah na kopnem, zraku in morju. Ponovna uvedba nadzora na notranjih mejah bo trajala od 00.01 10. maja do 24.00 30. maja 2017.

Pričakujemo, da bodo italijanski varnostni organi mejno kontrolo izvajali predvsem na glavnih cestnih in železniških povezavah, čeprav se bo nadzor izvajal tudi na ostalih, manj prometnih povezavah in kmetijskih prehodnih mestih.

Zaradi aktivnosti italijanskih varnostnih organov na vstopnih točkah lahko pričakujemo, da bo zaradi postopkov mejne kontrole na posameznih cestnih povezavah spremenjena prometna signalizacija, možni so tudi občasni zastoji.
 

Državljane Republike Slovenije zato opozarjamo, da za prečkanje meje potrebujejo veljavne potovalne dokumente (veljavna osebna izkaznica ali potni list), saj prestop meje brez njih ni dovoljen, oziroma lahko italijanski varnostni organi za neupoštevanje tega izrečejo sankcijo v skladu z njihovo nacionalno zakonodajo oziroma vstop osebi brez veljavnega dokumenta tudi zavrnejo.