V Policijski akademiji redno skrbimo, da naš vsakdan obogati tudi kakšno kulturno-umetniško dogajanje. Z bogato razstavo so akademijo tokrat popestrile klekljarice iz Trbovelj. Odprtja razstave 25. oktobra 2017 se je udeležil minister za javno upravo Boris Koprivnikar; ob dnevih upravnih enot sta skupaj z direktorjem Policijske akademije Danijelom Žibretom in predsednico Društva zasavskih klekljaric Jano Klinc Češnovar odprla razstavo za ogled.

ZasavskeKlekljarice 7152

Ob tej priložnosti je predstavnica društva Jana Klinc Češnovar zapisala: "Za tokratno razstavo klekljane čipke v Policijski akademiji smo članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke izbrale rože in drevesa. Izbrale smo papirce iz zakladnice slovenskih vzorcev in jim z barvami ter kombinacijami dodale nove vsebine. Ozrle smo se tudi preko meje, k bolj modernim vzorcem, ter dodale avtorske stvaritve s kolekcijo prerezov drevesnih debel v bolj neobičajnih materialih za klekljanje. Ker se je razstava postavila v času rožnatega oktobra, smo tudi same sestavile drevo z rožnatimi metulji. Klekljane metulje smo prispevale vse članice, vsaka skupina v svojem odtenku rožnate.

zasavskeKlekljarice 7106

Društvo zasavskih klekljaric Srčevke je v maju 2015 ustanovilo 26 nad klekljano čipko navdušenih srčnih klekljaric iz Zasavja in okolice - srca Slovenije. Zaradi lažje organizacije klekljamo v skupinah v vseh treh zasavskih občinah, trenutno nas je 56. Združujemo klasično klekljano čipko z modernim dizajnom, sodobnimi materiali in vzorci. Zelo rade sodelujemo z različnimi posamezniki, npr. Ferijem Lainščkom, ki je prispeval pesmi za naš koledar na Facebooku, ter z organizacijami in društvi. Letos smo tako sodelovale z Društvom za zdravilne rastline Zasavje. Društvo je izdalo koledar zdravilnih rastlin, me smo jih sklekljale, slikarke pa narisale, vse skupaj pa je opremljeno s poučnimi informacijami o rastlini.

zasavskeKlekljarice 7124

Kljub temu, da klekljanje v naših krajih nima tradicije, se nismo ustrašile novih izzivov in veliko truda vlagamo v izobraževanje, doma in v tujini. Že v prvem letu smo dokazale svojo klekljarsko srčnost in pripravile odmevno razstavo Od srca do srca s skoraj 100 različnimi klekljanimi srčki. S to razstavo smo se že v letu ustanovitve društva predstavile v Trbovljah, Litiji, na Vačah in na Zavodu za transfuzijsko medicino v Ljubljani. Ker nam materiala na to temo kar ne zmanjka, saj zbirko nenehno dopolnjujemo in imamo že prek 100 različnih klekljanih src, smo srca razstavljale še v Hrastniku, v Žireh na 11. slovenskih klekljarskih dnevih, na gradu Bogenšperk in v Deželi kozolcev v Šentrupertu.

zasavskeKlekljarice 7109

Leto 2016 je bilo za slovenske klekljarice posebno; gostile smo 16. svetovni kongres mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko (OIDFA). Tudi Srčevke smo se pridružile skoraj tisočim klekljaricam pri klekljanju na Prešernovem trgu v Ljubljani na predvečer kongresa. Pripravile pa smo tudi nove razstave, tokrat na temo rastlin, dreves in letnih časov, ter jih lani postavile na ogled v vseh treh zasavskih krajih. To temo še nadgrajujemo, vseskozi spreminjamo in izdelke z veseljem pokažemo tudi izven naše regije."

zasavskeKlekljarice 7105

Razstava je v dnevnem prostoru šole v Policijski akademiji na ogled do konca januarja 2018. Vabljeni k ogledu!