Generalni direktor policije Marjan Fank je včeraj, 22. novembra, podpisal dogovor o sodelovanju Policije v akciji Dijaki dijakom za varno mobilnost v srednjih šolah. Akcijo organizira Zavod RS za šolstvo skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.

Dijaki dijakom 1

Namen akcije Dijaki dijakom za varno mobilnost je ozavestiti čim več dijakov o pomenu varne mobilnosti. V okviru projekta se na srednjih šolah načrtuje ustanovitev kluba Dijaki za varno mobilnost. V klubu bodo dijaki opravljali različne preventivne aktivnosti za razvijanje kompetence varne mobilnosti, predstavljali bodo svoje dosežke na področju varne mobilnosti in se medsebojno povezovali z namenom širjenja znanja in izkušenj. Aktivnosti bodo izvajali in koordinirali različni potencialni partnerji. Dijaki se bodo v aktivnosti vključevali in delovali tudi s pomočjo družabnih omrežij. Na šoli bo aktivnosti usmerjal učitelj koordinator.

Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič je ob podpisu med drugim poudarila, da ministrstvo na področju osnovnega šolstva skupaj s partnerji že izvaja veliko aktivnosti na področju varne mobilnosti. S kar nekaj izzivi pa se soočajo pri srednješolski ciljni skupini. "Gre za mlade, ki se osamosvajajo in polnoletno vstopajo na ceste kot vozniki, zato smo se tudi odločili za ta projekt, ki je namenjen prav njim. Želimo, da mladi učinkovito nagovarjajo mlade o pomenu varne mobilnosti v jeziku, ki je njim najbolj razumljiv," je dejala ministrica in ob tem še poudarila, da so na ministrstvu pripravili Strategijo kulture vedenja in vzgoja za varno mobilnost otrok in mladostnikov v sistemu vzgoje in izobraževanja do leta 2020, s katero želijo krepiti kulturo vedenja v prometu, zdrav način življenja ter odnos do sebe in okolja.

Partnerji pri projektu so poleg Policije še Javna agencija RS za varnost prometa, Ministrstvo za infrastrukturo, nevladne organizacije in društva (Rdeči križ Slovenije, Zavod Varna pot, Zavod Vozim, ZŠAM, Avto moto zveza Slovenije, centri varne vožnje, Zveza šoferjev amaterjev Slovenije) in Organizacija NERVteh.

Policija sicer tudi samostojno organizira različne aktivnosti za večjo varnost mladih v prometu. Vsaka aktivnost, še posebej če jo podpira več pristojnih služb, pa zagotovo dodatno prispeva k večji ozaveščenosti mladih o tem, kako se varno vključevati v cestni promet.

Foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Nasveti policije za večjo varnost v prometu