Voziš? Izklopi telefon! Ali pa varno ustavi na primernem mestu, opravi telefonski klic ali pošlji SMS. Šele nato nadaljuj pot.

Pod okriljem Javne agencije RS za varnost prometa bo tudi letos po vsej državi potekala preventivna akcija, s katero bomo voznike opozarjali, da telefoniranje ne sodi za volan. Policisti bomo v tem času, med 15. in 28. januarjem 2018, poostreno nadzirali, ali vozniki med vožnjo uporabljate mobilni telefon in druge naprave ter opremo (masko, slušalke, tablice, prenosne računalnike ...), ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje.


Zvočni posnetek izjave mag. Ivana Kapuna, (mp3)
vodje Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi

alt

Več o akciji na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa: Uporaba telefona med vožnjo je nevarna

Oglejte si tudi video


Kot je pokazala raziskava AVP, med vožnjo kljub prepovedi mobilni telefon uporablja kar 75 % voznikov v Sloveniji. To pomeni, da se še vedno preveč voznikov ne zaveda, kako nevarna je uporaba telefona med vožnjo.


Kljub temu, da gledamo, naši možgani takrat ne vidijo!

Uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika in njegovo pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja. Spregleda lahko drugega udeleženca (pešce, kolesarje, drugo vozilo) ali pomembno prometno signalizacijo, zaradi česar se ne more pravočasno odzvati na nastalo situacijo. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo. Prav tako vozniki s takšnim ravnanjem pogosto sami povzročajo zastoje v prometu.


Ali ste vedeli?

  • Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola.
  • Med pisanjem SMS sporočila voznik štirikrat več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji.

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, razen z uporabo naprave za prostoročno telefoniranje.

Nasveti policije: Kadar voziš, ne uporabljaj telefona!


Predvidena globa za voznike, ki kršijo zakon, je 120 evrov.

Vendar pa tudi prostoročno telefoniranje ni varno! Zato v policiji svetujemo, da med vožnjo ne upravljate s telefonom. Med vožnjo tako ne opravljajte pogovorov po telefonu, ne pregledujte socialnih omrežij, si ne zapisujte opomnikov, ne brskajte po spletnih straneh, ne fotografirajte ali snemajte, ne uporabljajte telefona za navigacijo ipd., saj je vožnja aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso našo pozornost!

V primeru nujne uporabe mobilnega telefona je zato najbolj varno, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate s pogovorom.

Tudi kolesarjem in pešcem svetujemo, naj bodo pozorni na različne prometne situacije. Še posebej nevarna je raba mobitela med vožnjo s kolesom, saj otežuje upravljanje kolesa in zaviranje. Tudi pri prečkanju ceste ne uporabljajte mobilnih telefonov.


Statistični podatki

V letu 2017 smo policisti izdali 26.391 plačilnih nalogov zaradi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo ter 3.161 opozoril voznikom, kar je enkrat več kot v letu 2016 (ko so izdali 10.473 plačilnih nalogov in 4.023 opozoril).